Εκδηλώσεις


H Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το AHEPA Athens Chapter HJ1 της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ παρουσιάζουν την ιστορική έκθεση φωτογραφίας προερχόμενη από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. Ο τίτλος της έκθεσης είναι:

"Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900)"

Εγκαίνια της έκθεσης την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, ώρα 19:00 στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.

 

Αρχεία: 


Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, 09:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα ηλεκτρονικών μαθημάτων. Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Τοποθεσία: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη

Επικοινωνία: 

Γραφείο υποστήριξης ηλεκτρονικών μαθημάτων και υπηρεσιών εκπαίδευσης

Λογότυπο Ηλεκτρονικά Μαθήματα

Τηλέφωνο: 

2310 997272, 995381

Email: 

Αρχεία: 


H Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ), στo πλαίσιo του 3ου Συνεδρίου Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων, παρουσιάζει την εκδήλωση "Λώρης Μαργαρίτης - Φέμπη Νικολαϊδου: Παράλληλες Πορείες".

Μία τριπλή δράση βγαλμένη από Αρχεία της Θεσσαλονικης, όπου θα παρουσιαστούν τα Eλληνικά Tραγούδια του Λώρη Μαργαρίτη, οι Έξι Eλληνικές Λαϊκές Μελωδίες του Maurice Ravel, το "Σαν τις εικόνες" του Δημήτρη Θέμελη και αποσπάσματα από το διήγημα, του Τόμας Μαν, γραμμένο για το Λώρη Μαργαρίτη, "Το Παιδί Θαύμα". 
Συμμετέχουν οι Γιώργος Παναγιωτίδης (φωνή), Έλλη Ζαχαροπούλου (πιάνο), Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου (αφήγηση). 

Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση τεκμηρίων από τα Αρχεία των Φ.Νικολαϊδου, της Βιβλιοθήκης του ΤΜΣ του ΑΠΘ, Γ.Μάντακα, Ε.Φλώρου, Π.Φορμόζη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και της Βιβλιοθήκης του Κρατικου Ωδείου Θεσσαλονίκης. 
Μοναδική στιγμή της εκδήλωσης, η παρουσίαση έργων, του αξέχαστου Λώρη Μαργαρίτη, σε ένα από τα δύο προσωπικά του πιάνα, που έχουνε διασωθεί, και το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ως κειμήλιο. 
Το σπάνιο αυτό απόκτημα, μετά από επιμελέστατη εργασία, του ειδικού Χρήστου Τσικαντέρη είναι έτοιμο να ξαναπαίξει με αυθεντικούς ήχους, κάποιες από τις μελωδίες, του διεθνούς φήμης δάσκαλου και συνθέτη, Λώρη Μαργαρίτη.

Συντελεστές:

 • Άρης Μπαζμαδέλης, Σοφία Τσοπάνη & Βενετία Τυροπούλου,  Βιβλιοθήκη Τμήματος Μουσικών Σπουδών
 • Φίλιππος Παπαγεωργίου, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, επιμελήθηκε καλλιτεχνικά-αισθητικά την μουσειακή αφήγηση
 • Αντώνης Σαραγιώτης, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ
 • Σμαρώ-Μαρία Αναγνωστοπούλου, Βιβλιοθήκη Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Χορηγός εκδήλωσης

Λογότυπος Μαυρομουστάκης

Τοποθεσία: 

Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θέρμη.

Επικοινωνία: 


H Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)» (The Genocide of the Christian Populations of the Ottoman Empire and Its Aftermath 1908-1923), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής. Στη λήξη του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Εγκαινίων του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας & του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Φωτογραφικό υλικό


Δημοσιεύματα

Δηλώσεις του Ιβαν Σαββίδη πριν τα εγκαίνια του Αρχείου Μαύρης
Συγκίνησε και συγκινήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης μιλώντας την ποντιακή διάλεκτο (VIDEO) thestival.gr 12.05.2019

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ παρουσία Σαββίδη (ΦΩΤΟ & VIDEO) thestival.gr 12.05.2019

Εγκαινιάστηκε το Αρχείο Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ παρουσία Ιβάν Σαββίδη (vids) Έθνος 12.05.2019

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ pontos-news.gr 12.05.2019

Ιβάν Σαββίδης στο ΑΠΘ: Δεν πρέπει να σωπαίνουμε για τη Γενοκτονία των Ποντίων (photos+video) Μακεδονία  12.05.2019

Ξενάγηση στο Κέντρο Μελέτης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας open 12.5.2019


Την Τέταρτη ξεκινά στη Θεσσαλονίκη στο ΚΕΔΕΑ το 14ο Διεθνές Συνέδριο για τις "Ψηφιακές Προσεγγίσεις στην Χαρτογραφική Κληρονομιά", Θεσσαλονίκη, 8-10 Μαΐου. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Επιτροπή για την "Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα" της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης, τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ (ΒΚΠ), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Δύο παράλληλες εκθέσεις θα λειτουργούν στο ΜΒΠ και τη ΒΚΠ. Στο Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού θα φιλοξενηθεί η έκθεση με επιλεγμένους Σατιρικούς Χάρτες (κυρίως από το 19ο έως τις αρχές του 20ου αι.) από την ιδιωτική συλλογή του Καθ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκο.  Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ (φουαγιέ) θα φιλοξενηθεί η έκθεση με χάρτες της ναυτικής εκστρατείας του Louis XIV στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου (1675-1687). Η έκθεση στην Κεντρική βιβλιοθήκη είναι μια συνεργασία του Εργαστηρίου Χαρτογραφικάς και Γεωγραφικής Ανάλυσης, της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ (ΒΚΠ), του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στην Κεντρική Βιβλιοθήκη θα γίνουν την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ώρα 10:30. Τα εγκαίνια θα τελέσουν η Αντιπρύτανης κ. Αριάδνη Στογιαννίδου, καθηγήτρια ΑΠΘ και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας κ. Philippe Ray στο φουαγιέ της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.

Σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια


AUTH unveils exhibition of 17th century maps  ekathimerini.com 11.5.2019

Τοποθεσία: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη

Επικοινωνία: 

Φωτογραφία Κατερίνας Νάστα
Νάστα Κατερίνα
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τηλέφωνο: 

2310 995325

Email: 

Αρχεία: 


Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ (ΒΚΠ) στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019).

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η ΒΚΠ συμμετέχουν στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9 – 12 Μαΐου 2019), στο Περίπτερο 13, stand 101A στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO. Στο περίπτερο του ΑΠΘ, η ΒΚΠ παρουσιάζει σπάνιες εκδόσεις Ισπανών συγγραφέων με ιδιόχειρες αφιερώσεις.  Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται και εκδόσεις ΑΠΘ και της ΒΚΠ σε προνομιακές τιμές.

Αναλυτικός κατάλογος εκθετών

Η ΒΚΠ συμμετέχει στις εκδηλώσεις της έκθεσης την Κυριακή 12 Μαΐου στις 12.00 στην αίθουσα Βαβέλ στο περίπτερο 15. Οι ομότιμοι καθηγητές Ευάγγελος Λιβιεράτος Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ και Ιωάννης Χασιώτης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ θα παρουσιάζουν το βιβλίο «Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ». Το βιβλίο αποτελεί την έκδοση των χειρόγραφων χαρτών μεγάλης κλίμακας της περιόδου 1685-1687 που απεικονίζουν τις Κυκλάδες, με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της χαρτογραφίας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου και της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Παράλληλα η Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής της ΒΚΠ ΑΠΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα της παιδικής γωνιάς την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 19.00 στην αίθουσα 1, περίπτερο 13 «Ιστορίες παπουτσιών και ονείρων». Η Έλλη Πεταλά, συγγραφέας του βιβλίου συμμετέχει στην εκδήλωση η οποία είναι βασισμένη στα βιβλία Ασημένια παπούτσια και Ήταν κάποτε ένα όνειρο (Εκδόσεις Πατάκη). Φοράμε τα παπούτσια μας, όχι στα πόδια, αλλά στα χέρια, τους δανείζουμε τη φωνή μας και εκείνα μάς διηγούνται την ιστορία της ζωής τους και τα όνειρά τους. Αναγνωρίζουμε διάσημα παπούτσια και διαλέγουμε τα πιο αγαπημένα. Για παιδιά 5-12 ετών.

Την ίδια μέρα Παρασκευή 10 Μαΐου στις 16.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, η Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής της ΒΚΠ ΑΠΘ διοργανώνει μια εκδήλωση για εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο «Η εικόνα ως κείμενο σε βιβλία για παιδιά». Οι παιδαγωγοί του ατελιέ της Φανταστικής θα παρουσιάσουν και από κοινού με ενήλικες θα επεξεργαστούν τα δύο πρωτότυπα βιβλία που έχουν συγγράψει, το «Κοίτα» και «Το κουμπί» (εκδ. Γράφημα), έχοντας ως επίκεντρο την εικόνα.
Ομιλήτριες: Ειρήνη Γεωργάκη - Κόλλια, παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αικατερίνη Ιωαννίδου, βρεφονηπιοκόμος και παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ρόζα Ποζίδου, παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://thessalonikibookfair.gr/

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 9 Μαΐου: 15.00-21.00

Παρασκευή 10 Μαΐου: 10.00-22.00

Σάββατο 11 Μαΐου: 10.00-22.00

Κυριακή 12 Μαΐου: 10.00-18.00
 

Είσοδος ελεύθερη

Αφίσα 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία: 

Φωτογραφία Κατερίνας Νάστα
Νάστα Κατερίνα
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τηλέφωνο: 

2310 995325

Email: 

Αρχεία: 


IFLA WLIC 2019 Banner

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ θα φιλοξενήσει στις 21 και 22 Αυγούστου 2019 δύο satellite meetings που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών - IFLA WLIC 2019. Πρόκειται για:

 • Cataloguing joint with Committee on Standards and the European RDA Interest Group (EURIG).
  Θέμα: RDA 2019, 21 Αυγούστου - Πρόγραμμα
   
 • Cataloguing joint with Information Technology and Subject Analysis and Access and Bibliography.
  Θέμα: Metadata specialists in the machine age, 22 Αυγούστου - Πρόγραμμα

Προωθητικό βίντεο Θεσσαλονίκης

Ξενοδοχεία: greekhotels.gr, Booking, Trivago
Συγκοινωνία: ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ Μακεδονία, ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, Αεροδρόμιο ΜακεδονίαΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ράδιο ταξίTaxiwayTaxiWindMercedes 

 

Επικοινωνία: 

Ομάδα δικτυακού τόπου

Τηλέφωνο: 

2310 991603, 995480

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο, γραφείο 4

Αρχεία: 


IFLA WLIC 2019 Banner

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ θα φιλοξενήσει στις 21 και 22 Αυγούστου 2019 δύο satellite meetings που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών - IFLA WLIC 2019. Πρόκειται για:

 • Cataloguing joint with Committee on Standards and the European RDA Interest Group (EURIG).
  Θέμα: RDA 2019, 21 Αυγούστου - Πρόγραμμα
   
 • Cataloguing joint with Information Technology and Subject Analysis and Access and Bibliography.
  Θέμα: Metadata specialists in the machine age, 22 Αυγούστου - Πρόγραμμα

Προωθητικό βίντεο Θεσσαλονίκης

Ξενοδοχεία: greekhotels.gr, Booking, Trivago
Συγκοινωνία: ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ Μακεδονία, ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, Αεροδρόμιο ΜακεδονίαΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ράδιο ταξίTaxiwayTaxiWindMercedes 

 

Επικοινωνία: 

Ομάδα δικτυακού τόπου

Τηλέφωνο: 

2310 991603, 995480

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο, γραφείο 4

Αρχεία: 


Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ και η ProQuest σε συνεργασία με την εταιρεία InterOPTICS διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα:
“Αναζήτηση βιβλιογραφίας στις οnline πηγές της ProQuest: ProQuest Central, Dissertations & Theses και Periodicals Archive Online”
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, και ώρα 11.00 – 13.00 μ.μ., από την εκπαιδεύτρια της ProQuest κ. Daniela Cason στην αγγλική γλώσσα.

Οι online πηγές της ProQuest είναι διαθεματικές, προσφέρουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο πολλών ειδών επιστημονικών δημοσιεύσεων ( άρθρα, εφημερίδες, διδακτορικές διατριβές, working papers, κ.ά) και ανάλογα με την θεματική περιοχή των συμμετεχόντων θα υπάρξουν και τα αντίστοιχα παραδείγματα έρευνας.
Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν μέλη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και οι βιβλιοθηκονόμοι στις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ. 

Για συμμετοχή μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω Online αίτηση ή εναλλακτικά εδώ

Επικοινωνία: 

Γραφείο προσκτήσεων

Τηλέφωνο: 

2310 995348

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο

Επικοινωνία: 

Αγορογιάννη Πολυξένη
Βιβλιοθηκονόμος

Τηλέφωνο: 

2310 995378

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, Παλαιό κτίριο

Αρχεία: 


Η ΒΚΠ του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών ΙFLA.

”RDA 2019” - 21 August
A whole day dedicated to the new, totally revised RDA (Resource Description and Access).
Arranged by IFLA Cataloguing section, Committee on Standards and the European RDA Interest Group (EURIG)

”Metadata specialists in the machine age” - 22 August
Αutomated processes and new technical possibilities for metadata production and processing are changing the role of the metadata professional. This satellite meeting mixes presentations and discussions about how to make most of a paradigm shift.
Arranged by IFLA Cataloguing, Information Technology, Subject Analysis & Access and Bibliography sections

Τοποθεσία: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Επικοινωνία: 

Φωτογραφία Κατερίνας Νάστα
Νάστα Κατερίνα
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τηλέφωνο: 

2310 995325

Email: 

Σελίδες