Πρόσβαση Α.Π.Θ. στο Visual History Archive: Εγκαίνια

03.10.2011

Χώρος εκδήλωσης: 

Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο στον κόσμο, το USC Shoah Foundation Institute. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία αποτελείται από σχεδόν 52.000 μαρτυρίες βίντεο, γυρισμένες σε 56 χώρες και σε 32 γλώσσες. 
 
Το Ινστιτούτο πήρε συνεντεύξεις από επιζήσαντες Εβραίους, ομοφυλόφιλους, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνοι), καθώς και από επιζήσαντες προγραμμάτων ευγονικής, απελευθερωτές και μάρτυρες της απελευθέρωσης, πολιτικούς κρατούμενους, διασώστες και βοηθούς τους και συμμετέχοντες σε δίκες εγκληματιών πολέμου. Σχεδόν 300 μαρτυρίες-συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στην Ελλάδα και στα ελληνικά, ενώ 601 επιζώντες ομιλητές έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα και, από αυτούς, 381 τη Θεσσαλονίκη.
 
Στο πλαίσιο της απόκτησης πρόσβασης στο Shoah Foundation Institute Visual History Archive, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Freie Universitaet Berlin, διοργανώνουν τελετή εγκαινίων πρόσβασης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Οπτικοακουστικό Ιστορικό Αρχείο του USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 13.30, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Επίσης, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 8:45, θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης, επιστημονικό εργαστήριο στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και Καθηγητές στους τομείς της Ιστορίας, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών, Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής και Δημοσιογραφίας και αποσκοπεί στο να εξοικειώσει τους ερευνητές με το αρχείο και τους τρόπους χρήσης του για την έρευνα.
 
Το Α.Π.Θ. με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες και ξένους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο στον κόσμο και να συμβάλουν στην έρευνα της ιστορίας της πόλης και της χώρας μας.