Σχετικά με τη διαρκή πρόσβαση στα τεύχη ηλεκτρονικών περιοδικών που αγοράστηκαν σε προηγούμενα έτη

Ανακοίνωση του HEAL-Link

Όπως είναι γνωστό δεν έχουν γίνει ανανεώσεις των συνδρομών των περιοδικών του HEAL-Link με συνέπεια ένας αριθμός εκδοτών να έχει διακόψει την πρόσβαση όχι μόνο σε περιεχόμενο που εκδόθηκε το 2013 αλλά και στα προηγούμενα έτη για τα οποία έχει καταβληθεί το αντίστοιχο τίμημα. Σύμφωνα με τις συμβάσεις τα μέλη του HEAL-Link έχουν δικαίωμα διαρκούς πρόσβασης στο περιεχόμενο που έχει αγοραστεί. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους χρήστες των υπηρεσιών του HEAL-Link ότι οι εκδότες δεν υποχρεούνται να παρέχουν πρόσβαση στα προηγούμενα έτη μέσω των ιστοσελίδων τους, εφόσον δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση. Ο HEAL-Link έχει προβλέψει για τέτοια προβλήματα και υπήρξε από τα πρώτα μέλη της υπηρεσίας PORTICO (http://www.portico.org).

Για να ενεργοποιηθεί όμως η υπηρεσία PORTICO που θα μας δώσει πρόσβαση στα έτη που ήδη έχουν αγοραστεί πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να ενημερωθούν οι εκδότες επίσημα ότι ο HEAL-Link δεν θα ανανεώσει την/τις συμβάσεις. Αυτό δεν έχει γίνει γιατί γίνονται εντατικές προσπάθειες σε συνεργασία με τα ιδρύματα μέλη και το υπουργείο ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις.

2. Σε περίπτωση που κάποια σύμβαση δεν ανανεωθεί και αφού ενημερωθεί ο εκδότης θα πρέπει να ενημερωθεί η υπηρεσία PORTICO, η οποία απαιτεί 50 ημέρες
μέχρι της έναρξη της πρόσβασης, για την επαλήθευση των στοιχείων.

3. Για τις υπηρεσίες Thesaurus Linguae Graecae, Scopus και WilsonWeb δεν παρέχεται διαρκής πρόσβαση παρά μόνο κατά τα έτη της σύμβασης.