Λώρης Μαργαρίτης - Φέμπη Νικολαϊδου: Παράλληλες Πορείες

H Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ), στo πλαίσιo του 3ου Συνεδρίου Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων, παρουσιάζει την εκδήλωση "Λώρης Μαργαρίτης - Φέμπη Νικολαϊδου: Παράλληλες Πορείες".

Μία τριπλή δράση βγαλμένη από Αρχεία της Θεσσαλονικης, όπου θα παρουσιαστούν τα Eλληνικά Tραγούδια του Λώρη Μαργαρίτη, οι Έξι Eλληνικές Λαϊκές Μελωδίες του Maurice Ravel, το "Σαν τις εικόνες" του Δημήτρη Θέμελη και αποσπάσματα από το διήγημα, του Τόμας Μαν, γραμμένο για το Λώρη Μαργαρίτη, "Το Παιδί Θαύμα". 
Συμμετέχουν οι Γιώργος Παναγιωτίδης (φωνή), Έλλη Ζαχαροπούλου (πιάνο), Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου (αφήγηση). 

Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση τεκμηρίων από τα Αρχεία των Φ.Νικολαϊδου, της Βιβλιοθήκης του ΤΜΣ του ΑΠΘ, Γ.Μάντακα, Ε.Φλώρου, Π.Φορμόζη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και της Βιβλιοθήκης του Κρατικου Ωδείου Θεσσαλονίκης. 
Μοναδική στιγμή της εκδήλωσης, η παρουσίαση έργων, του αξέχαστου Λώρη Μαργαρίτη, σε ένα από τα δύο προσωπικά του πιάνα, που έχουνε διασωθεί, και το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ως κειμήλιο. 
Το σπάνιο αυτό απόκτημα, μετά από επιμελέστατη εργασία, του ειδικού Χρήστου Τσικαντέρη είναι έτοιμο να ξαναπαίξει με αυθεντικούς ήχους, κάποιες από τις μελωδίες, του διεθνούς φήμης δάσκαλου και συνθέτη, Λώρη Μαργαρίτη.

Συντελεστές:

  • Άρης Μπαζμαδέλης, Σοφία Τσοπάνη & Βενετία Τυροπούλου,  Βιβλιοθήκη Τμήματος Μουσικών Σπουδών
  • Φίλιππος Παπαγεωργίου, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, επιμελήθηκε καλλιτεχνικά-αισθητικά την μουσειακή αφήγηση
  • Αντώνης Σαραγιώτης, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ
  • Σμαρώ-Μαρία Αναγνωστοπούλου, Βιβλιοθήκη Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Χορηγός εκδήλωσης

Λογότυπος Μαυρομουστάκης

Τοποθεσία: 

Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θέρμη.

Επικοινωνία: