100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912-2012) μέσα από τις συλλογές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.

15.10.2012 to 05.11.2012

Χώρος εκδήλωσης: 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Αγίου Δημητρίου 159Α 2ος όροφος

100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912-2012) μέσα από τις συλλογές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.»

είναι το θέμα της Έκθεσης που διοργανώνει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και η Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα με τη συγχρηματοδότηση της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, 2012 και ώρα 20:00 στο δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των πνευματικών και καλλιτεχνικών θησαυρών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ φυλάσσει εκτός από τα πολύτιμα βιβλία και πολλά ντοκουμέντα για τη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από συλλογές δωρητών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της πόλης.

Στόχος αυτής της έκθεσης είναι η παρουσίαση αυτή για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέρος αυτών των τεκμηρίων, συμβάλλοντας και συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στα τεκμήρια από τις ιδιωτικές συλλογές των συλλεκτών Αναστασίου Βουτσικάκη και Γεωργίου Κωνσταντινίδη.

Η έκθεση αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:

  • Θεσσαλονίκη – η πόλη πριν την Απελευθέρωση: (Σταυροδρόμι Λαών και Ιστορίας). Περιλαμβάνει παλαίτυπα, τεκμήρια και βιβλία που αφορούν το τέλος της «Οθωμανικής» περιόδου της πόλης. Παράλληλα η ενότητα εμπλουτίζεται από αντικείμενα και έργα τέχνης της εποχής μέσα από ιδιωτικές συλλογές.
  • Τύπος της Θεσσαλονίκης
    • - Φύλλα των πρώτων στην ελληνική γλώσσα εφημερίδων της πόλης: «Ερμής (1875 - 1880)», «Φάρος της Μακεδονίας (1881 - 1893)», «Αλήθεια» αλλά και φύλλα εφημερίδων από τις άλλες εθνότητες που κατοικούσαν σ αυτήν.
    • - Περιοδικά «Θεσσαλονίκη» και «Εποχή»
    • - Αρχείο Νικολάου Γκαρμπολά
  • Τα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, έγγραφα και τεκμήρια από την είσοδο του ελληνικού στρατού, τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης καθώς και από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Πυρκαγιά του 1917. Πρόκειται για πρωτότυπο υλικό αλλά και για αναπαραγωγές από παλιές σπάνιες εκδόσεις.
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει οπτικό υλικό (Βίντεο) από την ίδρυση και ανάπτυξη του πανεπιστημιούπολης όπως αποτυπώνεται μέσα από το αρχείο του καθηγητή Βασίλειου Κυριαζόπουλου αλλά και από τον τύπο της εποχής.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος και θα έχει διάρκεια έως τις 5/11/2012.