Εκδόσεις ΒΚΠ

Η παρούσα έκδοση εστιάζει στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν και άγνωστο ευρύτερα, ζήτημα των κυρίως δύο τύπων της Χάρτας (με μερικές επιπλέον μικρές παραλλαγές των δύο), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2008 μέσω της ψηφιακής ανάλυσης αντιτύπων της, ενώ η ύπαρξή τους παραμένει ακόμη ιστορικά ανεξήγητη. ... Η έκθεση Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα και ο συνοδευτικός τόμος έρχονται να συστήσουν τα δυο (συν) πρόσωπα τησ Χάρτας στο κοινό, αλλά και στους ειδικούς που δεν γνώριζαν μέχρι τώρα, φιλοδοξώντας να προσφέρουν μία "άλλη ανάγνωσή" της, εκτός των μέχρι σήμερα γνωστών. 

 

Λιβιεράτος, Ευάγγελος. (2017). Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα: μια άλλη ανάγνωση του χάρτη. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης.  

 

 

Η έκδοση των χειρόγραφων χαρτών μεγάλης κλίμακας της περιόδου 1685-1687 που απεικονίζουν τις Κυκλάδες, με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, αναδεικνύουν μία άγνωστη πτυχή της χαρτογραφίας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου και μιας περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας σχετικά άγνωστης στο κοινό.  Η χαρτογραφική δραστηριότητα της περιόδου 1685-1687 ήταν το προαπαιτούμενο μιας (πιθανής) επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία ήταν απασχολημένη στον μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον της Ιεράς Συμμαχίας (1683-1699). Στην έκδοση αυτή δημοσιεύονται όλοι οι χάρτες των δύο Recueils, της Τρικογλείου και της Service historique de la Défense. Η συλλογή της Τρικογλείου περιέχει χάρτες του μηχανικού Ραζό και αυτή της Service historique de la Défense του μηχανικού Πετρέ.  Οι χάρτες αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης και τεχνολογίας, μοναδικά παγκοσμίως και υψηλής αισθητικής δείγματα νησιωτικής χαρτογραφίας του 17ου αιώνα. 

Λιβιεράτος, Ευάγγελος. (2018). Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ' . Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης.

Η πώληση αντιτύπων και των δύο βιβλίων θα γίνεται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, το κατάστημα "Λογότυπος" του ΑΠΘ και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση του βιβλίου: Γραφείο Προσκτήσεων, Αγγελική Χατζηγεωργίου, 2310 995348.