Εκδηλώσεις


Στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης της Thessaloniki PhotoBiennale, φωτογραφικό υλικό του Fred Boissonnas από τις περιηγήσεις του στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Επτάνησα παρουσιάζεται στο κτίριο Νεδέλκου σε μια συνδιοργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., με το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία.

Αφίσα έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης: 01/10 – 13/11/21
Χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, τηλ. 2310 263 308
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευ | Τετ: 09.00-16.00
Τρι | Πεμ | Παρ: 09:00-20:00
Σαβ: 09:00-14:00

Επιμέλεια:
Αντώνης Σαραγιώτης, Ιστορικός τέχνης - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης-MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση

Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου, η οποία ανήκει στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει πάνω από 12.000 βιβλία και γύρω στα 2.000 έργα τέχνης. Ο Ιωάννης Τρικόγλου Έλληνας έμπορος από το Κάιρο, ήταν μανιώδης συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό το γεγονός ότι ήταν και ερασιτέχνης φωτογράφος. Μάλιστα το 1937 είχε εκθέσει στον Παρνασσό φωτογραφίες του από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές φωτογραφίες καθώς και ο κατάλογος της έκθεσης σώζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Η γνωριμία του με το έργο του Boissonnas είχε αρχίσει από πολύ νωρίς. […]
Το 1929 ο Τρικόγλου βοήθησε στη χρηματοδότηση τη μεγαλειώδους έκδοσης του βιβλίου Egypte του Boissonnas με φωτογραφίες από τα μνημεία της Αιγύπτου αλλά και τη σύγχρονη ζωή και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η έκδοση ήταν αφιερωμένη στον βασιλιά Φουάντ της Αιγύπτου o οποίος είχε προτείνει και τη δημιουργία της- δυστυχώς δεν έχει ανατυπωθεί από τότε. Το 1933 ο φωτογράφος ξαναπήγε στην Αίγυπτο στο όρος Σινά για τη δημιουργία μιας δεύτερης έκδοσης με θέμα τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο», η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού κατέγραψε τις εντυπώσεις του σε ένα ανέκδοτο ημερολόγιο το οποίο φυλάσσεται στη Συλλογή Τρικόγλου. Τμήματα του ημερολογίου, μεταφρασμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται συνολικά μια επιλογή από φωτογραφικό υλικό και κείμενα των -κατά παραγγελία του Ιωάννη Τρικόγλου- περιηγήσεων του Boissonnas στην Αίγυπτο, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα Επτάνησα, καθώς και η εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα από το ομώνυμο λεύκωμα.

Η έκθεση επιχειρεί να καταδείξει τη σημασία και τον πλούτο της συλλογής Τρικόγλου, αλλά και την ιστορική, εθνική και αισθητική σημασία της συνέργειας Τρικόγλου-Boissonnas και την επίδρασή της στη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, καθώς υπήρξε μια συνέργεια αμοιβαίου σεβασμού, λόγιας επικοινωνίας και ενός δημιουργικού διαλόγου με μοναδικές καλλιτεχνικές, αλλά και φιλελληνικές προεκτάσεις. 

Σημαντική ενημέρωση

Για την λειτουργία της έκθεσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και η είσοδος των επισκεπτών σε αυτήν πραγματοποιείται σύμφωνα με τις υποδείξεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που είναι σε ισχύ. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 2310263308.

Επικοινωνία: 

Φωτογραφία Αγγελικής Χατζηγεωργίου
Χατζηγεωργίου Αγγελική
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τηλέφωνο: 

2310 995348

Email: 

Σχετικές φωτογραφίες: 


Έκθεση Τεκμηρίων από τη Συλλογή Τρικόγλου του ΑΠΘ "Σύμβολα της Επανάστασης του 1821"

Την έκθεση διοργανώνει η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και την Επιτροπή του ΑΠΘ για το 1821.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021. 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

 


Σχετικά δημοσιεύματα

Το ΑΠΘ «συστήνει» στο κοινό τους ζωγράφους που έφτιαξαν τα πορτρέτα των Αγωνιστών του 1821 ΑΠΕ, 26.5.2021
Το ΑΠΘ παρουσιάζει τους ζωγράφους που φιλοτέχνησαν μάχες και πορτρέτα των ηρώων του 1821 (φωτ.) Εφημερίδα Μακεδονίας 26.5.2021

αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή Οι ζωγράφοι που έζησαν από κοντά την Επανάσταση και έφτιαξαν τα πορτρέτα των Αγωνιστών του 1821 (εικόνες)

Τελλόγλειο: Εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις για την επανάσταση του 1821 politic.gr,26.5.2021

Τοποθεσία: 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ
Αφίσα Έκθεσης

Αρχεία: 

Σχετικές φωτογραφίες: 


Εικονίδιο για αρπακτικά περιοδικά. Used with the kind permission of the illustrator, Mr. David Parkins, & the Nature Journal where it was first published.Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης διοργανώνει σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Ανοικτή Γνώση Ελλάδας (Open Knowledge Greece) σειρά διαλέξεων διάρκειας 1 ώρας με τίτλο:

Ανοικτή ή ψεύτικη επιστήμη:

αρπακτικά περιοδικά και λογοκλοπή.

Η σειρά διαλέξεων γίνεται με την υποστήριξη του Horizon2020 ευρωπαϊκού έργου DocEnhance. Η διοργάνωση των διαλέξεων θα γίνει καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου σε αίθουσες και αμφιθέατρα διαφόρων σχολών μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Ενότητες διάλεξης 

 • Χαιρετισμός (5')
 • Ανοικτή Πρόσβαση με Αρπακτικά περιοδικά; Για ποιους; (30’)
 • Στρατηγική δημοσίευσης – Πώς επιλέγω το κατάλληλο περιοδικό; (15’)
 • Λογοκλοπή – Πώς μπορώ να την αποφύγω; (15’)

Ομιλητές:

 • Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας, ΕΔΙΠ Τμ.Μαθηματικών ΑΠΘ, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, Επιστημονικά υπεύθυνος του ευρωπαϊκού έργου στο πλαίσιο του Horizon2020 DocEnhance.
 • Σοφία Ζαπουνίδου, Βιβλιοθηκονόμος, Ομάδα δικτυακού τόπου & διαχείρισης ηλεκτρονικών πηγών, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ.

Συμβουλευθείτε το σχετικό ενημερωτικό υλικό για τα αρπακτικά περιοδικά και τη λογοκλοπή. Παρακολουθήστε τη μαγνητοσκόπηση της εναρκτήριας διάλεξης (Τρίτη 03.03.2020)

Eπικοινωνήστε με την ομάδα δικτυακού τόπου για τη διοργάνωση διάλεξης στο μεταπτυχιακό σας πρόγραμμα. 


 • Τρι 03.03.2020, 13.00. Εναρκτήρια διάλεξη. Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
 • Τετ 11.03.2020, 15.00. Τμ. Ψυχολογίας. ΠΜΣ "Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία" & "Σχολική Ψυχολογία". Αιθ.02, Νέα Πτέρυγα Φιλοσοφικής Σχολής.
 • Τετ 01.04.2020, 15.00. Τμ. Ψυχολογίας. ΠΜΣ "Γνωστική Ψυχολογία & Εφαρμογές". Αιθ.416, Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής.
 •  
 • Διαδικτυακές συναντήσεις
  Παρ 05.06.2020, 11.00. Τμ.Πολιτικών Μηχανικών, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής.
 • Πεμ 25.06.2020, 14.00. Τμ. Ψυχολογίας. ΠΜΣ "Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία" , "Σχολική Ψυχολογία" και "Γνωστική Ψυχολογία & Εφαρμογές".
 • Τετ 01.07.2020, 10.00. Τμ. Φυσικής. Εργαστήριο μαγνητικού χαρακτηρισμού και εφαρμογών (MagnaCharta) & Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ).
 • Τρι 25.08.2020, 17.15. 1st Workshop and training school on Magnetic Nanohybrids for Cancer Therapy (MaNaCa), Οργάνωση: Τμ.Φυσικής-MagnaCharta & ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ. 

 

Επικοινωνία: 

Ομάδα δικτυακού τόπου

Τηλέφωνο: 

2310 991603

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο, γραφείο 4

Αρχεία: 


Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, στις 12:00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Βασικό κομμάτι της εκδήλωσης θα αποτελέσει η Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1873-1917». Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 • Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
 • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ
 • Ομιλία με θέμα «Έκθεση φωτογραφιών: Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1873-1917» από τον Πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα και συλλέκτη Ιωάννη Μέγα
 • Ομιλία με θέμα «Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην εκπαίδευση» από την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Ελένη Χοντολίδου και την Ιστορικό Δρ. Ρένα Μόλχο.

Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνου από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ στο Μνημείο του Παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΑΠΘ

Λίγα λόγια για την Έκθεση φωτογραφίας

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ παρουσιάζει έκθεση με 25 φωτογραφίες, από τη δωρεά του Ιωάννη Μέγα προς τη Βιβλιοθήκη και ειδικότερα από τη συλλογή των φωτογραφιών και καρτ-ποστάλ της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης της περιόδου 1873-1917.
Οι παλιές καρτ-ποστάλ και οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται αποτελούν μαρτυρία τόσο για την κοινωνική ζωή, την οικονομική και εργασιακή δράση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης όσο και για τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Η κοινότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες της εβραϊκής διασποράς.
Οι εικόνες ζωντανεύουν την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στην περίοδο 1873-1917, προβάλλουν ανάγλυφη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης και κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη η οποία είναι σημαντική τόσο για την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας όσο και για την κατανόηση της τότε φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης.
Στο τέλος του 19ου αιώνα, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τις 70.000, αποτελώντας το μισό του συνολικού πληθυσμού της πόλης, ενώ το 1891 χιλιάδες πρόσφυγες από την τσαρική Ρωσία βρίσκουν και αυτοί καταφύγιο δημιουργώντας νέους οικισμούς όπως του Βαρώνου Χιρς, της Καλαμαριάς, του Ρεζή Βαρδάρ κλπ. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και κυρίως μετά το Ολοκαύτωμα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αφανίστηκαν όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα γραπτά και τα μνημεία τους.

Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Σαραγιώτης, Στάθης Αμανατίδης, Χρυσούλα Χαζηράκη.

Σχετικά δημοσιεύματα

Αβραμίδου, Σ. (2020, 27 Ιαν). Το ΑΠΘ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωράριο: 

12.00

Τοποθεσία: 

Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Αρχεία: 


#1lib1ref
“Εμπλουτίζουμε την Wikipedia
με βιβλιογραφικές παραπομπές”

 

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία #1lib1ref και συνδιοργανώνει μαζί με το Wikimedia Community User Group Greece δράση εμπλουτισμού λημμάτων της Wikipedia με βιβλιογραφικές παραπομπές. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28η Ιανουαρίου 2020 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ.

Λογότυπος εκστρατείας #1lib1ref

Η δύναμη της Wikipedia είναι στις παραπομπές που την υποστηρίζουν. Με αφορμή τη δράση #1lib1ref θα ενημερωθούμε σχετικά με τις παρακάτω διαδικασίες:

 • δημιουργία περιεχομένου
 • εμπλουτισμός άρθρων με βιβλιογραφικές παραπομπές
 • εισαγωγή δεδομένων στο Wikidata

 


Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση #1lib1ref

Χώρος: Κεντρική νησίδα ΚΗΔ ΑΠΘ, Κεντρική Βιβλιοθήκη
Ημερομηνία: 28/01/2020, Group 1: 09.30-12.00 / Group 2: 12.30-15.00
Online αίτηση: http://www.lib.auth.gr/el/1lib1ref_form
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (30 συμμετοχές ανά ομάδα).

 

Ωράριο: 

09.30-15.00

Τοποθεσία: 

Κεντρική νησίδα ΚΗΔ ΑΠΘ, Κεντρική Βιβλιοθήκη

Επικοινωνία: 

Ομάδα δικτυακού τόπου

Τηλέφωνο: 

2310 991603

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο, γραφείο 4

Η Βιβλιοθήκη ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΑΠΘ συνιοργανώνουν την 4η εβδομάδα επιμόρφωσης βιβλιοθηκονόμων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Η 4η εβδομάδα επιμόρφωσης βιβλιοθηκονόμων διοργανώνεται στις 4-8 Μαΐου 2020 και μπορούν να συμμετάσχουν βιβλιοθηκονόμοι από χώρες της ΕΕ, όπως και από πανεπιστήμια που συνεργάζονται με το ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ International.

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως την 5η Μαρτίου 2020. 

Περισσότερες πληροφορίες

Online αίτηση

Προηγούμενες εβδομάδες επιμόρφωσης στο ΑΠΘ

Λογότυπο Erasmus+

Τοποθεσία: 

Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ

Επικοινωνία: 

Ομάδα Erasmus Εβδομάδας Επιμόρφωσης

Τηλέφωνο: 

2310 995480, 991603, 997307, 995325

Email: 


Η Βιβλιοθήκη ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΑΠΘ συνιοργανώνουν την 4η εβδομάδα επιμόρφωσης βιβλιοθηκονόμων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Η 4η εβδομάδα επιμόρφωσης βιβλιοθηκονόμων διοργανώνεται στις 4-8 Μαΐου 2020 και μπορούν να συμμετάσχουν βιβλιοθηκονόμοι από χώρες της ΕΕ, όπως και από πανεπιστήμια που συνεργάζονται με το ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ International.

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως την 5η Μαρτίου 2020. 

Περισσότερες πληροφορίες

Online αίτηση

Προηγούμενες εβδομάδες επιμόρφωσης στο ΑΠΘ

Λογότυπο Erasmus+

Τοποθεσία: 

Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ

Επικοινωνία: 

Ομάδα Erasmus Εβδομάδας Επιμόρφωσης

Τηλέφωνο: 

2310 995480, 991603, 997307, 995325

Email: 


Άγνωστες πτυχές των συνθηκών και των προσωπικοτήτων πίσω από την πρώτη αμιγώς ελληνική χαρτογράφηση στη χώρα φωτίζουν τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δημοσίως, ως ένθετο τμήμα, στο πλαίσιο της Επετειακής Έκθεσης Χαρτών για τη συμπλήρωση των 130 χρόνων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ).

Η έκθεση «1889-2019: Αποτυπώσαμε το παρελθόν, χαράσσουμε το μέλλον» θα εγκαινιαστεί από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, στις 10:00, στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στην είσοδο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Χαιρετισμό στα εγκαίνια θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής Γεωγραφικού του ΓΕΣ, Ταξίαρχος Χρήστος Νινιός και ο Διοικητής της ΓΥΣ, Συνταγματάρχης Βαρδής Καγιαδάκης, οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και επιτυχία της κυρίως έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ, Καθηγητής Ιωάννης Ζ. Τζιφόπουλος, θα παρουσιάσει άγνωστα περιστατικά από την ελληνική αρχαιότητα, σχετικά και αντίστοιχα με τον στρατιωτικό ρόλο μιας σύγχρονης γεωγραφικής υπηρεσίας. Για τα νέα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, αλλά και τους αφανείς ήρωες της χαρτογράφησης της χώρας, από την ίδρυση της ΓΥΣ μέχρι σήμερα, θα μιλήσει ο επιμελητής της έκθεσης, Ομότιμος Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Η έκθεση αποτελεί μία σύμπραξη της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχουν συνάψει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο, και ο αρχαιότερος χαρτογραφικός οργανισμός της, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Πολύτιμο αρχειακό υλικό στην έρευνα και την έκθεση συνεισέφερε η ΓΥΣ και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμερίζεται τη χαρά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού για την ιστορική της επέτειο και συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της. Πρόκειται για μια ιστορική υπηρεσία του ελληνικού κράτους, από τις μακροβιότερες, η οποία χαρτογράφησε τη χώρα και χαράσσει λαμπρή πορεία προς το μέλλον, με την πείρα, τη γνώση, την οργάνωση και την έμπρακτη διάθεση συνεργασιών της.

Στο Αριστοτέλειο εργαζόμαστε για την προβολή της χαρτογραφικής μας κληρονομιάς, προχωρώντας σε συνέργειες και υπηρετώντας πάντα τον στόχο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου στην κοινωνία, το άνοιγμα στο ευρύ κοινό μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, όπως η έκθεση αυτή», δηλώνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. Ο επιμελητής της έκθεσης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος εξηγεί πως πρόκειται για μια «σχεδόν αόρατη διαδικασία που ενέχει διάφορες μετρήσεις στο πεδίο, ανά την επικράτεια, ηπειρωτική και νησιωτική, που δεν φαίνονται, ένα πλέγμα μόχθου και γνώσης χωρίς ίχνη, με χρήση περίεργων οργάνων μέτρησης, άγνωστων στους πολλούς, και μια ανθρώπινη μοναξιά σε επίπονη πράξη στις βουνοκορφές, κάμπους, βραχονησίδες, πόλεις και χωριά». Το πρώτο μέρος της έκθεσης αναπτύσσεται σε 52 θεματικές πινακίδες μεγάλου μεγέθους, οι οποίες χωρίζονται σε οκτώ κεφάλαια, με χάρτες, φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα, διαγράμματα και ψηφιακές επεξεργασίες, που εκτέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες, κυρίως άγνωστες, πτυχές των πρώτων περιόδων της ζωής της ΓΥΣ και ιδίως της περιόδου μετά το 1897, με την αναδιοργάνωση της (τότε) Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού, που οδήγησε, μετά από στενή συνεργασία με την αντίστοιχη αυστριακή, στη χαρτογραφική διάσταση της εποποιίας των Βαλκανικών Πολέμων.

Σχετικά δημοσιεύματα

Αβραμίδου, Σμαρώ. (Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019). Το ΑΠΘ αναδεικνύει την πρώτη χαρτογράφηση της χώρας μετά το 1821. Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπομπή Τα λόγια της πόλης στην TV100, 20/12/2019: ΣΠΑΝΙΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ 1821 - 130 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ.

Αναδημοσιεύσεις: iefimerida, parallaxi, Μακεδονία, news24/7, pontos news, livemedia, analitis.gr, hellasjournal.com, epikairo

Βίντεο εγκαινίων έκθεσης

Τοποθεσία: 

Φουαγιέ Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Αρχεία: 


Μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Στουτγκάρδη, εκτός συνόρων «ταξιδεύει» και πάλι η έκθεση φωτογραφίας με πολύ σπάνιο υλικό «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ». Τη σκυτάλη παίρνει αυτή τη φορά το Λονδίνο.

H Κεντρική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα ‘Eleni’ των Daughters Of Penelope Λονδίνου και το Τμήμα ΑHEPA Hj1 των Αθηνών, το MOMUS-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία παρουσιάζουν την έκθεση στο κοινό του Λονδίνου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά το αρχειακό υλικό των δύο φωτογράφων, που αποτύπωσαν με τον φακό τους εντυπωσιακές, άγνωστες και άκρως γοητευτικές πτυχές της Πόλης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 10 φωτογραφίες και ένα βίντεο με 104 φωτογραφίες, προερχόμενες από τη Φωτοθήκη της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, των Jean Pascal Sebah (1872-1947) και Polycarpe Joaillier (1848-1904), οι οποίοι δημιούργησαν το φωτογραφικό εργαστήριο Sebah & Joaillier και ασχολήθηκαν κυρίως με τη φωτογράφιση της Κωνσταντινούπολης και της Αιγύπτου. Οι δύο φωτογράφοι επιδίωκαν να παράγουν εντυπωσιακά φωτογραφικά λευκώματα, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος. Ωστόσο, σε κάποιες από τις φωτογραφίες εμφανίζονται δείγματα της πρόθεσής τους να δημιουργήσουν όχι μόνο ντοκουμέντα, αλλά και έργα τέχνης.

Δημοσιεύματα

Η δύναμη της προσφοράς (2020, 14 Ιανουαρίου). Σπάνια έκθεση φωτογραφίας στο Λονδίνο: Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” [Blog post]. Ανακτήθηκε από https://dinamiprosforas.gr/archives/11990

Πρόσκληση

Αρχεία: 


Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 28 & 29 Νοεμβρίου 2019 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, το 3ο Συνέδριο MoodleMoot Greece. Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου, ενημερωθείτε για τα workshops και δηλώστε συμμετοχή.

Προσκεκλημένοι ομιλητές, όπως οι Elisabeth Dalton (Moodle HQ’s) - Moodle Learning Analytics: Defining and Measuring "Quality Education",  D. Sampson (University of Piraeus) - The Learn2Analyse MOOC: Learn to Analyze Educational Data and Improve your Online Teaching with Moodle,  P. Spiliopoulou (HEAL-Link Legal Advisor) - Δικαιώματα στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο μαζί με περισσότερους από 30 συνολικά ομιλητές και 5 workshops, εξασφαλίζουν ένα πλούσιο διήμερο σε θέματα elearning, από την κοινότητα του moodle, την πιο δυναμική κοινότητα elearning στην Ελλάδα.

Επικοινωνία: 

Γραφείο υποστήριξης ηλεκτρονικών μαθημάτων και υπηρεσιών εκπαίδευσης

Λογότυπο Ηλεκτρονικά Μαθήματα

Τηλέφωνο: 

2310 997272, 995381

Email: 

Επικοινωνία: 

Παπαδάκη Δέσποινα
Διοικητική υπάλληλος

Τηλέφωνο: 

2310 995381

Email: 

Αρχεία: 

Σελίδες