Εκδόσεις ΒΚΠ

Εξώφυλλο έκδοσης "Η Χάρτα του Ρήγα"

Η παρούσα έκδοση εστιάζει στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν και άγνωστο ευρύτερα, ζήτημα των κυρίως δύο τύπων της Χάρτας (με μερικές επιπλέον μικρές παραλλαγές των δύο), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2008 μέσω της ψηφιακής ανάλυσης αντιτύπων της, ενώ η ύπαρξή τους παραμένει ακόμη ιστορικά ανεξήγητη. ... Η έκθεση Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα και ο συνοδευτικός τόμος έρχονται να συστήσουν τα δυο (συν) πρόσωπα τησ Χάρτας στο κοινό, αλλά και στους ειδικούς που δεν γνώριζαν μέχρι τώρα, φιλοδοξώντας να προσφέρουν μία "άλλη ανάγνωσή" της, εκτός των μέχρι σήμερα γνωστών. 

 

Λιβιεράτος, Ευάγγελος. (2017). Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα: μια άλλη ανάγνωση του χάρτη. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης.  

 

Εξώφυλλο της έκδοσης "Αρχιπέλαγος"

Η έκδοση των χειρόγραφων χαρτών μεγάλης κλίμακας της περιόδου 1685-1687 που απεικονίζουν τις Κυκλάδες, με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, αναδεικνύουν μία άγνωστη πτυχή της χαρτογραφίας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου και μιας περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας σχετικά άγνωστης στο κοινό.  Η χαρτογραφική δραστηριότητα της περιόδου 1685-1687 ήταν το προαπαιτούμενο μιας (πιθανής) επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία ήταν απασχολημένη στον μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον της Ιεράς Συμμαχίας (1683-1699). Στην έκδοση αυτή δημοσιεύονται όλοι οι χάρτες των δύο Recueils, της Τρικογλείου και της Service historique de la Défense. Η συλλογή της Τρικογλείου περιέχει χάρτες του μηχανικού Ραζό και αυτή της Service historique de la Défense του μηχανικού Πετρέ.  Οι χάρτες αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης και τεχνολογίας, μοναδικά παγκοσμίως και υψηλής αισθητικής δείγματα νησιωτικής χαρτογραφίας του 17ου αιώνα. 

Λιβιεράτος, Ευάγγελος. (2018). Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ' . Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης.

 

Εξώφυλλο της έκδοσης "Καθ'ομοιότητα σελήνης μηνοειδούς"

Κάθε νησί του Αιγαίου, μεγάλο ή μικρό έχει τα δικά του ιστορικά αφηγήματα, τις περιγραφές, τα ονόματα, τις εικόνες, τους χάρτες του. Μικρές ιστορίες με χάρτες και η ανάδειξη κάποιων λεπτομερειών από την ιστορία και τη ζωή της νήσου Θήρας/Σαντορίνης συνθέτουν το περιεχόμενο της έκδοσης. Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα σπονδυλωτό αφήγημα 14 ιστοριών-ταξιδιών με χάρτες στη μακρά διαδρομή της Σαντορίνης, από το 1500 π.Χ. μέχρι τον Μεσοπόλεμο.

 

Λιβιεράτος, Ευάγγελος. (2019). Καθ’ ὁμοιότητα σελήνης μηνοειδοῦς: 14 μικρές ιστορίες με χάρτες για τη νήσο Θήρα/Σαντορίνη σε 30 πίνακες [από το 1500 π.χ. μέχρι τον Μεσοπόλεμο]. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης.

 

Εξώφυλλο έκδοσης "Χώρας Χαρτών Γράφειν" Η έκδοση προέρχεται από την έκθεση 130 Χρόνια Χαρτογραφώντας την Ελλάδα-Αποτυπώσαμε το Παρελθόν Χαράσσουμε το Μέλλον για να τιμηθεί η επέτειος των 130 Χρόνων από την ίδρυση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ). Την έκθεση οργάνωσε η Γεωγραφική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ (ΒΚΠ ΑΠΘ) και την υποστήριξη του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ (CartoGeoLab ΑΠΘ). Την έκθεση σχεδίασε, συνέγραψε και επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την ιστορία της χαρτογραφίας στην Ελλάδα από την εποχή του Καποδίστρια και οκτώ χαρτογραφικές ιστορίες πριν, από και μετά το 1889. Συμπληρώνεται από την άγνωστη ιστορία για τον Α.Ν. Μαυροκορδάτο (1862-1895), ο οποίος υπήρξε ο χαρτογράφος των πρώτων ελληνικών χαρτών. Στην έκδοση περιλαμβάνεται και σύντομο ιστορικό διάγραμμα περί των βηματιστών και ημεροδρόμων του στρατού του Μεγ. Αλεξάνδρου από τον Καθηγητή Ιωάννη Ζ. Τζιφόπουλο, Πρόεδρο Επιτροπής της ΒΚΠ ΑΠΘ.  

Λιβιεράτος, Ευάγγελος. (2020). Χώρας Χαρτών Γράφειν: Με αφορμή τα 130 χρόνια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού 1889-2019. Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης.

Εικόνα για τη Συλλεκτική Έκδοση

 

Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ σε συλλεκτική θήκη και σε προνομιακή τιμή!

Περιλαμβάνονται οι εκδόσεις: Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ'  , Καθ’ ὁμοιότητα σελήνης μηνοειδοῦς: 14 μικρές ιστορίες με χάρτες για τη νήσο Θήρα/Σαντορίνη σε 30 πίνακες [από το 1500 π.χ. μέχρι τον Μεσοπόλεμο] , Χώρας Χαρτών Γράφειν: Με αφορμή τα 130 χρόνια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού 1889-2019.

 

 

 

Κατάλογος εκδόσεων ΑΠΘ
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση βιβλίων: Γραφείο Προσκτήσεων, Αγγελική Χατζηγεωργίου, 2310 995348.
Η πώληση αντιτύπων θα γίνεται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, το κατάστημα "Λογότυπος" του ΑΠΘ (τηλ. 2310 995309) και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.