Νέα


Το Φοιτητικό  Αναγνωστήριο τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων θα λειτουργήσει σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: 

 

25-26/12/2021 31/22/2021, 1/01/2022 και 6/01/2022 κλειστά 

 

27/12/2021 έως 30/12/2021 και 2/1/2022 έως 5/1/2022 08.00-20.00

 

Από το Παρασκευή 07/01/22 θα ισχύει το κανονικό ωράριο λειτουργίας: Όλες τις μέρες τις εβδομάδος:08.00-20.00  

 

 

 


Τα εγκαίνια του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου, το οποίο έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, θα τελέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, στις 13.00, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον διαχειριστή και δωρητή του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου, συγγραφέα και συλλέκτη Ιωάννη Μέγα, και απαγγελία ποιημάτων του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα τελέσει τα εγκαίνια του αρχείου.

Μετά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεναγηθεί στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ από τη Διευθύντρια της ΒΚΠ, Αγγελική Χατζηγεωργίου. Η συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 μαζί με τη συλλογή Ιωάννη Μέγα στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη των δωρητών στο Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν. «Με έντονη τη συναίσθηση του χρέους μας ως ακαδημαϊκού ιδρύματος, μεριμνούμε, μέσα και από την ανάδειξη του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου, ώστε να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το αποτύπωμά του στα Γράμματα και τις Τέχνες αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες γενιές.

Η πολύπλευρη δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου μας και των εξαίρετων συναδέλφων που εργάζονται σε αυτή συνιστά βασικό κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας του Αριστοτελείου», επισημαίνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Η δωρεά Μέγα-Χριστιανόπουλου περιλαμβάνει το αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου το οποίο περιέχει βιβλία, ολόκληρη σειρά από αδημοσίευτα ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χειρόγραφα έργων, το αρχείο του περιοδικού «Διαγώνιος», 137 προσωπικά ημερολόγια (1945-2013), την αλληλογραφία του, τεράστιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες, αρχείο με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος ο λογοτέχνης σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, προσωπικά του αντικείμενα και ένα πολύ σημαντικό αρχείο ηχογραφήσεων κυρίως σε σχέση με τον Τσιτσάνη. Κατά τη διεξαγωγή της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

Για την είσοδο στον χώρο της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Δελτίο Τύπου

 

Δημοσιεύματα

Γραφείο Προέδρου Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το Αρχείο Χριστιανόπουλου στο ΑΠΘ Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 26.11.2021

Σχετικές φωτογραφίες: 


Σας ενημερώνουμε ότι είναι διαθέσιμη δωρεάν δοκιμαστική (Free Trial) online πρόσβαση στην πύλη δεδομένων και στατιστικών στοιχείων Statista για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 2021.

Η πρόσβαση γίνεται από την url διεύθυνση www.statista.com και είναι δυνατή εντός και εκτός της πανεπιστημιούπολης (με χρήση VPN ή απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας).

Η Statista προσφέρει online πρόσβαση σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο στατιστικά στοιχεία από περισσότερες από 22.500 πηγές (συμπεριλαμβανομένων εθνικών και διεθνών δεδομένων), αναφορές (reports), μελέτες και εκθέσεις από τρίτους και άλλα εξειδικευμένα εργαλεία. Η κάλυψη είναι διαθεματική με πάνω από 80.000 θέματα σε 177 διεπιστημονικές κατηγορίες (Consumer Goods & FMCG, Internet, Media, Retail & Trade, Sports & Recreation, Technology & Telecommunications, Transportation & Logistics, Travel, Tourism & Hospitality, κ.ά)

Τα στοιχεία μπορούν γρήγορα και εύκολα να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές.

Μπορείτε να έχετε μία πρώτη επαφή με την Statista στο παρακάτω βίντεο

Webinar, 10/11/2021

Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 12 – 12.40 μμ. στην online παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα από την κ. Στέλλα Θολιώτη.

Η online παρουσίαση είναι ανοικτή για όλα τα μέλη του ΑΠΘ σύνδεσμος παρακολούθησης

 

Αρχεία: 


Η Βιβλιοθήκη ΑΠΘ συμμετέχει στην Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης από το 2014 διοργανώνοντας μαζί με το Ίδρυμα για την Ανοικτή Γνώση Ελλάδας ομιλίες, εργαστήρια και ενημερωτικό υλικό 
Όλες οι αναρτήσεις της εβδομάδας 25-29 Οκτωβρίου 2021, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της ΒΚΠ ΑΠΘ. 

 1. Βίντεο "Τί είναι η ανοικτή πρόσβαση". Το βίντεο δημιουργήθηκε από το Blog Piled Higher and Deeper Comics (PhD Comics) στο πλαίσιο της Open Access Week 2012. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους από τον δικτυακό τόπο wikimedia όπου έχει αναρτηθεί με άδεια Creative Commons Αναφορά.  
 2. Η Υπηρεσία Υποστήριξης ΑμεΑ της ΒΚΠ ΑΠΘ 'ανοίγει' την πρόσβαση στην πληροφορία για τα εντυποανάπηρα άτομα. Προβολή βίντεο με τίτλο "Υπηρεσία Υποστήριξης ΑμεΑ".
 3. Η ομάδα δικτυακού τόπου παρουσιάζει καλές πρακτικές στο βίντεο με τίτλο "Μπορώ να αποφύγω να γίνω θύμα λογοκλοπής;"
 4. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος, Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας παρουσιάζει σύντομα τις αρχές και τις δράσεις του Ιδρύματος. Προβολή βίντεο με τίτλο: "Παρουσίαση του Open Knowledge Greece"
 5. Μετάφραση αφίσας στα ελληνικά με τίτλο "Οφέλη Ανοικτής Πρόσβασης"
 6. Φυλλάδιο με τίτλο "Βασικοί όροι Ανοικτής Πρόσβασης".

Οφέλη ανοικτής πρόσβασης


Αν θέλετε να επιστρέψετε συγγράμματα που παρατύπως έχετε παραλάβει συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση

Αν θέλετε να παραλάβετε σύγγραμμα (διανομή) από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση


Αφίσα Σεμιναρίων Προσβασιμότητας AMELIB ΣΕΑΒΗ Ομάδα Προσβασιμότητας του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) διοργανώνει ενημερωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα προσβασιμότητας. 

Ο πρώτος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων απευθύνεται στο προσωπικό των μελών του Σ.Ε.Α.Β, που ήδη εργάζεται ή πρόκειται να εργαστεί σε υπηρεσίες υποστήριξης εντυποανάπηρων ατόμων.  

Μέσω του σεμιναρίου γίνεται μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι επιστήμονες της πληροφόρησης τους διαφορετικούς προσβάσιμους μορφότυπους και τους τρόπους παραγωγής τους, καθώς και τα εργαλεία αξιολόγησής τους αλλά και αξιοποίησής τους από τους εντυποανάπηρους χρήστες μας, με βάση τις οδηγίες που αναπτύχθηκαν.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ώρες και τις ημερομηνίες μπορείτε να δείτε στον δικτυακό τόπο της AMELib:https://amelib.seab.gr/node/87

Ενώ το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό που έχει παραχθεί από την Ομάδα Προσβασιμότητας είναι αναρτημένο εδώ: https://amelib.seab.gr/archive/item/34639

Επικοινωνία: 

Υπηρεσία Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Τηλέφωνο: 

2310 995370

Email: 

Διεύθυνση: 

Φοιτητικό Αναγνωστήριο

Ωράριο: 

Δευ-Παρ: 09.00-14.00

Δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων

Σας ενημερώνουμε ότι οι δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι φοιτητές/τριες πρέπει κατά τη δήλωση των συγγραμμάτων να επιλέγουν ΜΟΝΟ συγγράμματα για τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην τρέχουσα δήλωση εξαμήνου και μόνο για αυτά. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους ζητηθεί η επιστροφή των συγγραμμάτων στη βιβλιοθήκη. Το σύστημα διασταυρώνει στο τέλος κάθε εξαμήνου τη δήλωση μαθημάτων με την αντίστοιχη δήλωση συγγραμμάτων και ζητά από τους φοιτητές/τριες να επιστρέψουν τα συγγράμματα για τα οποία δεν υπάρχει δήλωση του αντίστοιχου μαθήματος. Όσα συγγράμματα παραλαμβάνονται παράτυπα ακόμη και αν επιστραφούν στη βιβλιοθήκη αφαιρούνται από το συνολικό αριθμό των συγγραμμάτων που δικαιούται ένας φοιτητής/τρια. Στην περίπτωση μη επιστροφής υπάρχει περίπτωση να αποκλειστεί ο φοιτητής/τρια από το σύστημα Εύδοξος και να μην μπορεί να παραλάβει νέα συγγράμματα. Επίσης για τη λήψη πτυχίου είναι απαραίτητη η επιστροφή όλων των συγγραμμάτων που έχει παραλάβει παράτυπα ο φοιτητής/τρια. Οι αντιστοιχίες κωδικών μαθημάτων και κωδικών βιβλίων μπορεί να ελεγχθεί εδώ επιλέγοντας το ΑΠΘ ως ίδρυμα σας, το Τμήμα σας και το τρέχον πρόγραμμα σπουδών Πρόγραμμα Σπουδών (2021 - 2022). Οδηγίες για τη χρήση του Ευδόξου μπορείτε να βρείτε εδώ


Διανομές Βιβλίων

Η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022.

Οι βιβλιοθήκες ΑΠΘ συμμετέχουν στη διανομή με συγγράμματα που έχουν δεχτεί από τις επιστροφές φοιτητών, εφόσον αυτά είναι σε άριστη κατάσταση και υπάρχουν ήδη στη συλλογή τους. Εφόσον εμφανιστεί ως σημείο παράδοσης κάποια βιβλιοθήκη του ΑΠΘ απαιτείται το pin (κωδικός που αποστέλλει ο Εύδοξος) και η ακαδημαϊκή ή αστυνομική ταυτότητα. Πριν την προσέλευση των φοιτητών για την παραλαβή των συγγραμμάτων, να ελέγχεται εκ νέου η διαθεσιμότητα των συγγραμμάτων. Οι βιβλιοθήκες διαθέτουν περιορισμένα αντίτυπα και μετά την εξάντληση τους εμφανίζεται νέο σημείο διανομής. 

Για την παράδοση των συγγραμμάτων τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (ανακοίνωση για την λειτουργία των βιβλιοθηκών)


Αναλυτικές πληροφορίες για το σύστημα διανομής συγγραμμάτων Εύδοξος


Για εξειδικευμένα ερωτήματα σχετικά με τις δηλώσεις σας και την παραλαβή βιβλίων επικοινωνήστε με το Γραφείο Αρωγής Ευδόξου στο τηλέφωνο 215 215 7850.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 09:00 πμ - 17:00 μμ.

Επικοινωνία: 

Ομάδα δικτυακού τόπου

Τηλέφωνο: 

2310 991603

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο, γραφείο 4

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 119847/ΓΔ6, ΦΕΚ 4406/Β/24-9-2021 για τη Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και το άρθρο 10: Αίθουσες πολυμέσων - Αναγνωστήρια -Βιβλιοθήκες - Μουσεία των Α.Ε.Ι. Από Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 οι Βιβλιοθήκες θα λειτουργούν κανονικά σύμφωνα με το αναρτημένο ωράριο της κάθε βιβλιοθήκης Κεντρική, Φοιτητικό Αναγνωστήριο, Περιφερειακές Βιβλιοθήκες και τα όσα αναγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ και ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας που ορίζει το άρθρο 14 : Γενικά μέτρα προστασίας. Ως αναγνωστήριο θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο το Φοιτητικό αναγνωστήριο.  Προσωρινά δεν θα υπάρχει πρόσβαση στους κοινόχρηστους Η/Υ  των νησίδων των βιβλιοθηκών. 

Λοιπές υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών

Δανεισμός Επιστροφές Βιβλίων

 • Δανεισμός υλικού μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Αν η Βιβλιοθήκη σας δεν αναγράφεται στη Λίστα της ηλεκτρονική φόρμας επικοινωνήστε με την Βιβλιοθήκη της Σχολής σας
 • Για την παραλαβή του υλικού θα ενημερωθείτε από την αντίστοιχη βιβλιοθήκη με σχετικό email. Η παραλαβή γίνεται μετά την αποστολή σχετικού email και με προγραμματισμένο ραντεβού.
 • Για την επιστροφή υλικού επικοινωνήστε μέσω email με την Βιβλιοθήκη που πρέπει να επιστρέψετε το βιβλίο.
 • Επιστροφή διδακτικών συγγραμμάτων (Εύδοξος) – Πληροφορίες  

Έκδοση καρτών  

Λειτουργία βιβλιοθηκών, αναγνωστηρίων

 • Καμία βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί ως αναγνωστήριο παρά μόνο το φοιτητικό αναγνωστήριο
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και απολύμανση χεριών κατά την παράδοση και παραλαβή υλικού στην είσοδο της Βιβλιοθήκης και την επιτόπια μελέτη μη δανειζόμενου υλικού.
 • Για μελέτη μη δανειζόμενου υλικού απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση κράτησης θέσης

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες – Ηλεκτρονικές πηγές

Οι Βιβλιοθήκες του ΑΠΘ θα εξυπηρετούν τα μέλη του ΑΠΘ τα οποία είναι υποχρεωμένα (σύμφωνα την ΚΥΑ Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 119847/ΓΔ6, ΦΕΚ 4406/Β/24-9-2021) για την είσοδο τους να
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19, ή
β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19, ή
γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ημερών και μικρότερο των εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την ημερομηνία διάγνωσής τους ως θετικού κρούσματος κατόπιν διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου, ή
δ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Η δαπάνη για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου βαρύνει αποκλειστικά το φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όλα τα παραπάνω θα είναι υπό εβδομαδιαία αναθεώρηση ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τυχόν αλλαγές στις ΚΥΑ.

 

Στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης της Thessaloniki PhotoBiennale, φωτογραφικό υλικό του Fred Boissonnas από τις περιηγήσεις του στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Επτάνησα παρουσιάζεται στο κτίριο Νεδέλκου σε μια συνδιοργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., με το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία.

Αφίσα έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης: 01/10 – 13/11/21
Χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, τηλ. 2310 263 308
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευ | Τετ: 09.00-16.00
Τρι | Πεμ | Παρ: 09:00-20:00
Σαβ: 09:00-14:00

Επιμέλεια:
Αντώνης Σαραγιώτης, Ιστορικός τέχνης - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης-MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση

Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου, η οποία ανήκει στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει πάνω από 12.000 βιβλία και γύρω στα 2.000 έργα τέχνης. Ο Ιωάννης Τρικόγλου Έλληνας έμπορος από το Κάιρο, ήταν μανιώδης συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό το γεγονός ότι ήταν και ερασιτέχνης φωτογράφος. Μάλιστα το 1937 είχε εκθέσει στον Παρνασσό φωτογραφίες του από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές φωτογραφίες καθώς και ο κατάλογος της έκθεσης σώζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Η γνωριμία του με το έργο του Boissonnas είχε αρχίσει από πολύ νωρίς. […]
Το 1929 ο Τρικόγλου βοήθησε στη χρηματοδότηση τη μεγαλειώδους έκδοσης του βιβλίου Egypte του Boissonnas με φωτογραφίες από τα μνημεία της Αιγύπτου αλλά και τη σύγχρονη ζωή και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η έκδοση ήταν αφιερωμένη στον βασιλιά Φουάντ της Αιγύπτου o οποίος είχε προτείνει και τη δημιουργία της- δυστυχώς δεν έχει ανατυπωθεί από τότε. Το 1933 ο φωτογράφος ξαναπήγε στην Αίγυπτο στο όρος Σινά για τη δημιουργία μιας δεύτερης έκδοσης με θέμα τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο», η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού κατέγραψε τις εντυπώσεις του σε ένα ανέκδοτο ημερολόγιο το οποίο φυλάσσεται στη Συλλογή Τρικόγλου. Τμήματα του ημερολογίου, μεταφρασμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται συνολικά μια επιλογή από φωτογραφικό υλικό και κείμενα των -κατά παραγγελία του Ιωάννη Τρικόγλου- περιηγήσεων του Boissonnas στην Αίγυπτο, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα Επτάνησα, καθώς και η εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα από το ομώνυμο λεύκωμα.

Η έκθεση επιχειρεί να καταδείξει τη σημασία και τον πλούτο της συλλογής Τρικόγλου, αλλά και την ιστορική, εθνική και αισθητική σημασία της συνέργειας Τρικόγλου-Boissonnas και την επίδρασή της στη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, καθώς υπήρξε μια συνέργεια αμοιβαίου σεβασμού, λόγιας επικοινωνίας και ενός δημιουργικού διαλόγου με μοναδικές καλλιτεχνικές, αλλά και φιλελληνικές προεκτάσεις. 

Σημαντική ενημέρωση

Για την λειτουργία της έκθεσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και η είσοδος των επισκεπτών σε αυτήν πραγματοποιείται σύμφωνα με τις υποδείξεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που είναι σε ισχύ. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 2310263308.

Επικοινωνία: 

Φωτογραφία Αγγελικής Χατζηγεωργίου
Χατζηγεωργίου Αγγελική
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τηλέφωνο: 

2310 995348

Email: 

Σχετικές φωτογραφίες: 


Οι εκδόσεις του Γραφείου Δημοσιεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Publications Office of the European Union) έχουν ενσωματωθεί στη μηχανή αναζήτησης της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, search.lib.auth.gr (Καρτέλα Άρθρα-Περιοδικά).

Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν κυρίως αναφορές που δημοσιεύονται από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πλειοψηφία τους είναι διαθέσιμες και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. 

Λογότυπος Publications Office

Επικοινωνία: 

Ομάδα δικτυακού τόπου

Τηλέφωνο: 

2310 991603

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο, γραφείο 4

Σελίδες