Νέα


MIA NEA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ (ΒΚΠ ΑΠΘ) εγκαινιάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 12:00. Έχει ως θέμα ένα ξεχασμένο σημαντικό χειρόγραφο σημείωμα του 1827 σε γαλλικό βιβλίο χαρτογραφικού περιεχομένου του τέλους του 18ου αιώνα, με ελληνικό ενδιαφέρον, το οποίο αξιολογείται και προβάλλεται για πρώτη φορά σε νέα ειδική έκθεση με χάρτες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Η νέα έκθεση αποτελεί ένα λειτουργικό «παράρτημα» της έκθεσης "200 Χρόνια Χάρτης του Lapie (1822). O Πρώτος Μεγάλος Χάρτης της Επαναστατικής Περιόδου 1821-1829" που συνεχίζεται στον ίδιο χώρο. Το σημείωμα σε γαλλική γλώσσα, αξιόλογου Έλληνα λογίου και φίλου του Καποδίστρια, αναφέρεται στη χρήση του συγκεκριμένου αυτού βιβλίου ―βρίσκεται στα ράφια της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης στη ΒΚΠ ΑΠΘ― το οποίο, ως βιβλίο, αποτελεί πλέον μοναδικό ιστορικό τεκμήριο. Λόγω του χαρτογραφικού του περιεχομένου προστίθεται στα γεωγραφικά βοηθήματα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από όπου αντλούσε τα επιχειρήματα με τα οποία αντιμετώπιζε και επηρέαζε ―όσο ήταν δυνατόν― τους συνοριακούς σχεδιασμούς των Μεγάλων Δυνάμεων. Η νέα αυτή τετράπτυχη έκθεση φωτίζει με πρωτότυπα κείμενα και χάρτες ένα άγνωστο μέχρι τώρα στοιχείο, χαρτογραφικού περιεχομένου, σχετικά με τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στο μέγα θέμα της δύσκολης διαπραγμάτευσής του με τις Μεγάλες Δυνάμεις για τον γεωχωρικό καθορισμό των πρώτων συνόρων της Ελλάδας και της έκτασης της Ελληνικής επικράτειας χρησιμοποιώντας τους χάρτες, τη δύναμη των οποίων γνώριζε καλά.
Η έκθεση οργανώθηκε από το Εργαστήριο Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ και τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. Επιμελητής της έκθεσης: Ευάγγελος Λιβιεράτος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.

Επικοινωνία: 

Φωτογραφία Αγγελικής Χατζηγεωργίου
Χατζηγεωργίου Αγγελική
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τηλέφωνο: 

2310 995348

Email: 


Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στον εκθεσιακό χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης « 200 χρόνια χάρτης του Lapie 1822». Η έκθεση οργανώνεται από το εργαστήριο Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ και τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ με την ευγενική συνεργασία και συνδρομή του ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και την ευγενική υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Σχετικές πληροφορίες για τον Pierre Lapie
Ο Lapie είναι ένας από τους τρεις πλέον αντιπροσωπευτικούς χαρτογράφους με ελληνικό ενδιαφέρον, μαζί με τον γεωγράφο και λόγιο Barbié du Bocage (1760-1825) και τον νεότερο στρατιωτικό χαρτογράφο Peytier, τον οποίο η οικονομία της αξιολόγησης θα μπορούσε να συγκρατήσει, ως κύριο εκπρόσωπο της γαλλικής χαρτογραφίας της εποχής του ’21...Με βάση τέτοια δεδομένα κατασκευάζονται οι αντιπροσωπευτικοί γαλλικοί ημι-επιστημονικοί χάρτες του ελλαδικού χώρου της εποχής του ’21 που υπογράφουν ο Bocage –τους αποκαλεί ημι-τοπογραφικούς– και ο Lapie το 1822 και 1826...Κοντά στο 1821 και πριν την ίδρυση του κράτους, ο Lapie συνεχίζει τη γαλλική χαρτογραφική «κυριαρχία» στις απεικονίσεις του ελλαδικού χώρου, με τους δύο σπουδαίους γνωστούς χάρτες του, τον πολύφυλλο του 1822 και τον τετράφυλλο του 1826. Και οι δύο φαίνεται να διασταυρώνονται με άλλους δύο αξιοσημείωτους πολύφυλλους αυστριακούς στρατιωτικούς χάρτες της ίδιας περιόδου (ο ένας ως συνέχεια του άλλου) και μεγάλης ακτογραμμικής ομοιότητας με τους χάρτες του Lapie...Δεν συναντούμε συχνά ιστοριογραφικές αναφορές για το θέμα της χρήσης χαρτών από τους Έλληνες της εποχής του ’21. Ενδεχομένως γιατί θεωρείται άνευ ενδιαφέροντος. Από την ξένη βιβλιογραφία εντοπίσαμε δύο που αξίζει να επισημανθούν. Η πρώτη, του 1826, του Dufour, μαθητή του Lapie, μας πληροφορεί ότι Έλληνες ναυτικοί στο Αιγαίο ναυμαχούν και πυρπολούν τα πλοία των Οθωμανών χρησιμοποιώντας χάρτη του δασκάλου του ...vaut-on connoitre dans quelles eaux et su quelles plages les enfans de la Grèce régénérée joignent, attaquent et brûlent les vaisseaux des Ottomans, if faut consulter l’Archipel dressé par M. Le chevalier Lapie...

https://www.hartismag.gr/hartis-26/klimakes/xartes-sthn-epoxh-ths-epanas...

Από τους τρεις σημαντικότερους χαρτογράφους ημι-επιστημονικών χαρτών της εποχής του ’21, ο Lapie (1777-1850) είναι αναμφίβολα ο παραγωγικότερος και πλέον γνωστός διεθνώς για το ευρύτατο έργο του· ακολουθείται από τον παλαιότερο και γνωστότερο στην Ελλάδα Bocage και από τον μάλλον άγνωστο Weiss (1791-1858) ―το όνομα ακούστηκε σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα και διεθνώς. Τον χάρτη της Ελλάδας του Lapie του 1826 αναφέρει ο Καποδίστριας στον Λοβέρδο για το χαρτογραφικό πρότυπο που ζητούσε (σε μεγαλύτερη κλίμακα) ως μέρος της γαλλικής συνδρομής στο έργο του. Απεικονίζει τον χώρο που θα καλύψει τελικά το νέο ελληνικό κράτος, αλλά επιπλέον τη Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου, σε κλίμακα 1 εκ. στον χάρτη να αντιστοιχεί σε 4 χλμ. στο έδαφος. Ο Lapie χρησιμοποίησε δεδομένα και πληροφορίες από σχετικές συλλογές των διακεκριμένων στρατιωτικών Guilleminot (πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη) και Tromelin και τους προσδιορισμούς γεωγραφικού στίγματος τόπων (πλάτος και μήκος) των πλοιάρχων Gauttier και Smith. Αλλά και από ταξιδιωτικά και οδοιπορικά κείμενα στον ελλαδικό χώρο των Pouqueville, Gell (1777-1836) και Dodwell (1767-1832) της πρώτης δεκαετίας του 19ου αιώνα ―εκδόθηκαν λίγο πριν Επανάσταση του 1821. Τον ίδιο χάρτη χρησιμοποιεί και ο σημαντικός κλασικός φιλόλογος Müller (1797-1840) για να αναπτύξει επί χάρτου την περί των Δωριέων ιστορία, στα βόρεια τμήματα της Ελλάδας, με σημαντικές γεωγραφικές συμπτώσεις τοποθεσιών όπως απεικονίζονται από τον Lapie. Για τα νότια τμήματα ο Müller αναφέρει τους αρχαιοελληνιστές Gell και Dodwell χρησμοποιώντας τον παλαιότερο χάρτη του Bocage εντοπίζοντας όμως περισσότερες αποκλίσεις. Ο χάρτης του Lapie, του 1826 μάλλον λειτούργησε και ως ένδειξη της υπέρ των ιδεών του Καποδίστρια και Λοβέρδου γαλλικής γεωπολιτικής δυνητικότητας, την εποχή του ’21, για πιο εκτεταμένα βόρεια σύνορα του νέου ελληνικού κράτους. Ίσως τη συμμερίστηκε και η Ρωσία, αλλά η (από την αρχή) αμετακίνητη βρετανική γεωπολιτική θέση υπέρ των συνόρων στη Στερεά ήταν τόσο ισχυρή ώστε τελικά θα την ακολουθήσουν Γαλλία και Ρωσία υπογράφοντας το πρωτόκολλο του 1830.

https://www.hartismag.gr/hartis-27/klimakes/katadesmoi-oi-xartes-sto-neo...


Άγνωστες πτυχές των συνθηκών και των προσωπικοτήτων πίσω από την πρώτη αμιγώς ελληνική χαρτογράφηση στη χώρα φωτίζουν τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δημοσίως, ως ένθετο τμήμα, στο πλαίσιο της Επετειακής Έκθεσης Χαρτών για τη συμπλήρωση των 130 χρόνων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ).

Η έκθεση «1889-2019: Αποτυπώσαμε το παρελθόν, χαράσσουμε το μέλλον» θα εγκαινιαστεί από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, στις 10:00, στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στην είσοδο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Χαιρετισμό στα εγκαίνια θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής Γεωγραφικού του ΓΕΣ, Ταξίαρχος Χρήστος Νινιός και ο Διοικητής της ΓΥΣ, Συνταγματάρχης Βαρδής Καγιαδάκης, οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και επιτυχία της κυρίως έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ, Καθηγητής Ιωάννης Ζ. Τζιφόπουλος, θα παρουσιάσει άγνωστα περιστατικά από την ελληνική αρχαιότητα, σχετικά και αντίστοιχα με τον στρατιωτικό ρόλο μιας σύγχρονης γεωγραφικής υπηρεσίας. Για τα νέα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, αλλά και τους αφανείς ήρωες της χαρτογράφησης της χώρας, από την ίδρυση της ΓΥΣ μέχρι σήμερα, θα μιλήσει ο επιμελητής της έκθεσης, Ομότιμος Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Η έκθεση αποτελεί μία σύμπραξη της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχουν συνάψει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο, και ο αρχαιότερος χαρτογραφικός οργανισμός της, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Πολύτιμο αρχειακό υλικό στην έρευνα και την έκθεση συνεισέφερε η ΓΥΣ και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμερίζεται τη χαρά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού για την ιστορική της επέτειο και συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της. Πρόκειται για μια ιστορική υπηρεσία του ελληνικού κράτους, από τις μακροβιότερες, η οποία χαρτογράφησε τη χώρα και χαράσσει λαμπρή πορεία προς το μέλλον, με την πείρα, τη γνώση, την οργάνωση και την έμπρακτη διάθεση συνεργασιών της.

Στο Αριστοτέλειο εργαζόμαστε για την προβολή της χαρτογραφικής μας κληρονομιάς, προχωρώντας σε συνέργειες και υπηρετώντας πάντα τον στόχο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου στην κοινωνία, το άνοιγμα στο ευρύ κοινό μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, όπως η έκθεση αυτή», δηλώνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. Ο επιμελητής της έκθεσης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος εξηγεί πως πρόκειται για μια «σχεδόν αόρατη διαδικασία που ενέχει διάφορες μετρήσεις στο πεδίο, ανά την επικράτεια, ηπειρωτική και νησιωτική, που δεν φαίνονται, ένα πλέγμα μόχθου και γνώσης χωρίς ίχνη, με χρήση περίεργων οργάνων μέτρησης, άγνωστων στους πολλούς, και μια ανθρώπινη μοναξιά σε επίπονη πράξη στις βουνοκορφές, κάμπους, βραχονησίδες, πόλεις και χωριά». Το πρώτο μέρος της έκθεσης αναπτύσσεται σε 52 θεματικές πινακίδες μεγάλου μεγέθους, οι οποίες χωρίζονται σε οκτώ κεφάλαια, με χάρτες, φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα, διαγράμματα και ψηφιακές επεξεργασίες, που εκτέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες, κυρίως άγνωστες, πτυχές των πρώτων περιόδων της ζωής της ΓΥΣ και ιδίως της περιόδου μετά το 1897, με την αναδιοργάνωση της (τότε) Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού, που οδήγησε, μετά από στενή συνεργασία με την αντίστοιχη αυστριακή, στη χαρτογραφική διάσταση της εποποιίας των Βαλκανικών Πολέμων.

Σχετικά δημοσιεύματα

Αβραμίδου, Σμαρώ. (Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019). Το ΑΠΘ αναδεικνύει την πρώτη χαρτογράφηση της χώρας μετά το 1821. Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπομπή Τα λόγια της πόλης στην TV100, 20/12/2019: ΣΠΑΝΙΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ 1821 - 130 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ.

Αναδημοσιεύσεις: iefimerida, parallaxi, Μακεδονία, news24/7, pontos news, livemedia, analitis.gr, hellasjournal.com, epikairo

Βίντεο εγκαινίων έκθεσης

Τοποθεσία: 

Φουαγιέ Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Αρχεία: 


Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Στ. Νασίκας σας προσκαλούν στην τελετή της επίσημης παράδοσης του εκθεσιακού υλικού από την πρωτότυπη έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα. Μία άλλη ανάγνωση του Χάρτη» της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου.
Στο πλαίσιο της τελετής θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ.
Θα ακολουθήσει επίσκεψη και ξενάγηση στον Εκθεσιακό Χώρο - Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγα Βελεστινλής».

Τοποθεσία: 

Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου

Αρχεία: 


Αφίσα έκθεσης«Καθ’ ὁμοιότητα σελήνης μηνοειδοῦς», Ένα ταξίδι με χάρτες της Σαντορίνης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ένα σπονδυλωτό αφήγημα 14 ιστοριών-ταξιδιών με χάρτες στη μακρά διαδρομή της Σαντορίνης, από το 1500 π.Χ. μέχρι τον Μεσοπόλεμο, οπτικοποιεί μέσα από 30 πίνακες η έκθεση με γενικό τίτλο «Καθ’ ὁμοιότητα σελήνης μηνοειδοῦς», που παρουσιάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στους εκθεσιακούς χώρους του Mπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου, στα Φηρά Σαντορίνης, από το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2018.
Από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη και τις συλλογές σπανίων της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ, από την περίφημη Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνο (Veneranda Biblioteca Ambrosiana), με τη συμβολή του Ιδρύματος Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια και τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ.


Ημέρες & ώρες λειτουργίας:

29 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου 2018

Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 -14:00 & 18:00-20:00.

Mπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Δεκιγαλά & Μητροπόλεως, Φηρά Σαντορίνη

Τηλ.: 2286024960, 61, 62

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση υλοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Λ. & Ε. Νομικού.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα Η Καθημερινή.


Δημοσιεύματα

Το ΑΠΘ παρουσιάζει την ιστορία της Σαντορίνης σε ένα αφήγημα 14 άγνωστων χαρτογραφικών ιστοριών (Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, 5.9.2018)

Το ΑΠΘ παρουσιάζει την ιστορία της Σαντορίνης μέσα από 14 άγνωστες χαρτογραφικές ιστορίες! (http://www.alfavita.gr, 5.9.2018)

Φωτογραφικό υλικό από τη προετοιμάσια της έκθεσης

Ωράριο: 

10.00-14.00, 18.00-20.00

Τοποθεσία: 

Μπελώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φηρά Θήρας

Αρχεία: 



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει τη Χάρτα του Ρήγα για δύο μήνες, από τις 11 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου.Η περιοδική έκθεση, που γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, έχει τον τίτλο «Η Xάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο. 220 χρόνια από την έκδοσή της (Βιέννη 1797)». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 11:30, με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και πρόεδρο της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) Ευάγγελο Λιβιεράτο. Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Τα αινίγματα της Χάρτας: Μία άλλη ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα». Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στοπλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 10 ετών από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Το αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα θα πλαισιώνουν χάρτες, παλαίτυπα εποχής και νομίσματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, τα οποία απεικονίζονται σε αυτήν.


 

Τοποθεσία: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Επικοινωνία: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη

Λογότυπο Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.  © Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Τηλέφωνο: 

2310 995390, 995388, 995354, (Φοιτητικό Αναγνωστήριο 2310 995343)

Email: 

Διεύθυνση: 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ - Κεντρική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη

Αρχεία: 


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray, η Επιτροπή Βιβλιοθήκης & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια της έκθεσης ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ, την Τετάρτη 14 Φεβουαρίου 2018 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (χάρτης). 

Σχετική ανακοίνωση από το  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου, θα χαιρετίσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του Τελλογλείου καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Philippe Ray, η γεν. γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου καθηγήτρια ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος. 
 
Για την ταραγμένη εκείνη περίοδο στην Ευρώπη, για τα "σχέδια" παραγόντων έναντι της "αυτοκρατορίας της Ανατολής" και για τα ιδιαίτερα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία των χαρτών θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης ενώ για τους χειρόγραφους μοναδικούς χάρτες των Κυκλάδων των μηχανικών Raseau (συλλογή της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΒΚΠ ΑΠΘ) και Pétré (συλλογή της Service historique de la Défence της Γαλλίας) και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαλλικής χαρτογραφίας της εποχής εκείνης, τεχνικά, μορφολογικά και καλλιτεχνικά, και για τους παράγοντες που συντέλεσαν στην ανάπτυξή τους θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, με ειδική προβολή χαρακτηριστικών εικόνων, ανάμεσά τους και των χαρτών των Raseau και Pétré που εκτίθενται για πρώτη φορά.
Η εκδήλωση των εγκαινίων (χαιρετισμοί και οι κεντρικές ομιλίες - παρουσιάσεις) θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου. Θα ακολουθήσει επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση, στους χώρους του πρώτου και δεύτερου ορόφου του κτιρίου.

Σύνδεσμος ζωντανής μετάδοσης και εδώ


Δημοσιεύσεις

To A.Π.Θ απαντά στις Θεωρίες Συνωμοσίας για την Αυτοκρατορία της Ανατολής  parallaximag.gr

Θεωρίες συνωμοσίας' τριών αιώνων για την αυτοκρατορία της Ανατολής βρήκαν απαντήσεις από το ΑΠΘ  http://news247.gr

Θεωρίες συνωμοσίας τριών αιώνων για την αυτοκρατορία της Ανατολής http://www.thetoc.gr

«Θεωρίες συνωμοσίας» στην Ανατολή και οι χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ http://www.athina984.gr 

Ελλάδα – Γαλλία συνομιλούν σε έκθεση σπάνιων χειρόγραφων χαρτών http://www.ert.gr

Οι Κυκλάδες μέσα από τους σπάνιους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ' http://www.thetoc.gr/

«Aρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ΄» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα http://www.elculture.gr

Το Αιγαίο με τα μάτια του «Βασιλιά Ήλιου» Ελλάδα και Γαλλία συνομιλούν σε έκθεση σπάνιων χειρόγραφων χαρτών, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα http://www.naftemporiki.gr/

Οι Κυκλάδες μέσα από τους σπάνιους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ' http://www.kerdos.gr 

Οι χάρτες 333 ετών του Λουδοβίκου ΙΔ' για το Αιγαίο http://www.tovima.gr 

Χάρτες 333 ετών του Λουδοβίκου ΙΔ’ για το Αιγαίο http://www.alfavita.gr 

Έκθεση "Tο Aρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουβοδίκου ΙΔ΄" στο Τελλόγλειο Ίδρυμα AMNAwebTV

Χάρτες 333 ετών του Αιγαίου παρουσιάζονται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα http://www.amna.gr

Θεσσαλονίκη: Ενώθηκαν χάρτες του Αιγαίου που δημιουργήθηκαν πριν από τρεις αιώνες http://www.protothema.gr

Χάρτες 333 ετών του Λουδοβίκου ΙΔ’ για το Αιγαίο http://www.newsbeast.gr

Ενώθηκαν χάρτες του Αιγαίου που δημιουργήθηκαν πριν από τρεις αιώνες     http://news.in.gr

Χάρτες 333 ετών του Αιγαίου ενώθηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα  http://www.thebest.gr

Θεσσαλονίκη: Ενώθηκαν χάρτες του Αιγαίου που δημιουργήθηκαν πριν από τρεις αιώνες   http://www.sport-fm.gr

Χάρτες του Αιγαίου 333 ετών !  https://www.militaire.gr/

Χάρτες 333 Ετών Του Αιγαίου Παρουσιάζονται Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα https://analitis.gr

Χάρτες 333 ετών του Αιγαίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα  http://www.nooz.gr

Historic 333-year-old French maps of Aegean on show in Thessaloniki   http://www.amna.gr

Historic 333-Year-Old French Maps of Aegean on Show in Thessaloniki Exhibition (Vid)  www.thenationalherald.com

Thessaloniki displays rare 17th-century Aegean maps  http://en.protothema.gr

Χάρτες 333 ετών του Αιγαίου ενώθηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα  http://www.archaiologia.gr

GREECE-FRANCE THROUGH OLD MAPS EXHIBITED AT TELLOGLIO FOUNDATION, THESSALONIKI  https://glasbalkana.com

Historic 333-year-old French maps of Aegean on show in Thessaloniki exhibition http://int.ert.gr/

Greece-France through old maps exhibited at Telloglio Foundation, Thessaloniki http://balkaneu.com

Thessaloniki Displays Rare 17th-Century Aegean Maps  http://greece.greekreporter.com

Greece-France through old maps exhibited at Telloglio Foundation, Thessaloniki  http://www.showbizbalkan.com

Χάρτες 333 ετών του Αιγαίου, που ανήκουν σε συλλογές του ΑΠΘ και του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, ενώθηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα  http://www.ipaideia.gr

Η Νάξος και η Κίμωλος στο αρχηγείο του Λουδοβίκου http://www.tanea.gr

 

Ωράριο: 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Τοποθεσία: 

Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Πρόσκληση

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, γιορτάζοντας τα 220 χρόνια από την έκδοση της Χάρτας (1797) στη Βιέννη και τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνει σε συνεργασία με το Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης την έκθεση "Η Χάρτα του Ρήγα: τα δύο(συν) πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του Χάρτη". Για πρώτη φορά εκτίθενται μαζί έξι (6) αντίτυπα της Χάρτας, τριών τυπολογιών, με έμφαση στη «Χαρτογραφία της Χάρτας του Ρήγα» και στα αινίγματά της, από: την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη ΒΚΠ-ΑΠΘ, την Τράπεζα της Ελλάδος (2 Χάρτες), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. Οι Χάρτες συνοδεύονται από: 20 ερμηνευτικές ενότητες εκθεσιακού υλικού, ψηφιακές προβολές και video, έκθεση επιλεγμένων σχετικών βιβλίων από τις συλλογές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΒΚΠ-ΑΠΘ και ειδική ομότιτλη έκδοση της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΒΚΠ-ΑΠΘ που θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης και θα διατίθεται προς πώληση.

Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19.30

Παρατείνεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2018 η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δύο (συν) πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη», η οποία διέγραψε έναν μήνα επιτυχημένης πορείας στο Τελλόγλειο (σχετικό ΔΤ)

Γενικά στοιχεία για τη Χάρτα του Ρήγα μπορείτε να βρείτε στο λήμμα της Βικιπαίδεια 'Χάρτα του Ρήγα" όπως και στα παρακάτω: η “Χάρτα” της Ελλάδος, 1796 - 1797 /Κείμενο / επιμέλεια: Ευάγγελος Λιβιεράτος, Καθηγητής ΑΠΘ.  Τεκμήρια στο κατάλογο της ΒΚΠ 

Ψηφιοποιημένο από τη Ψηφιοθήκη του ΑΠΘ και στο wikimedia

Επισυναπτόμενες φωτογραφίες
  • F01. Η εξέλιξη ενός εμβληματικού υπομνηματικού χαρτογραφικού συμβόλου (Cartouche) κατά τον 18ο αιώνα: Από τον χάρτη του Guillaume Delisle (αριστερά) στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (κέντρο) και στον Πίνακα του Άνθιμου Γαζή (δεξιά)
  • F02. H Xάρτα του Ρήγα Βελεστινλή της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, με σημειωμένες τις είκοσι διαφορές των δύο τυπολογιών της και των παραλλαγών τους
  • F03. Το γεωγραφικό παράθυρο της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή προσαρμοσμένο κατάλληλα στο αντίστοιχο πλέγμα μεσημβρινών και παραλλήλων μιας σύγχρονης απεικόνισης Google Earth

Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της εκδήλωσης  και εδώ


Δημοσιεύματα σχετικά με την έκθεση

Εγκαίνια Έκθεσης | Η χάρτα του Ρήγα της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΑΠΘ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (ΑΠΘ)

Οι άλυτοι γρίφοι της Χάρτας του Ρήγα (Καθημερινή της Κυριακής 09.12.2017)

220 χρόνια από τη Χάρτα του Ρήγα (Βήμα 12.12.2017)

Επετειακή έκθεση για τα 220 χρόνια της Χάρτας του Βελεστινλή (Τα Νέα 11.12.2017)

Έξι αντίτυπα για μια άλλη ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα (PontosNews 11.12.2017)

Μία άλλη ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα (amna 11.12.2017)


Έκθεση για τα 220 χρόνια της Χάρτας του Ρήγα (biscotto.gr 12.12.2017)

Στο μυαλό του Ρήγα Βελεστινλή (amna 17.12.2017)

Στο μυαλό του Ρήγα Βελεστινλή! Ένα χαρτογραφικό θρίλερ με φόντο τη Βιέννη (dimofantis.blogspot. 18.12.2017)

 


Συνέντευξη του καθηγητή κ. Λιβιεράτου στο "Πρακτορείο 104,9 FM"

Συνέντευξη στο TV100

Ωράριο: 

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστά Τρίτη: 09:00-14:00 Τετάρτη: 09:00-14 & 17:00-21:00 Πέμπτη και Παράσκευη: 09:00-14:00 Σάββατο και Κυριάκη : 10:00-18:00

Τοποθεσία: 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Πρόσκληση

02.11.2016

Χώρος εκδήλωσης: 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης.

Αφίσα σεμιναρίου "Χάρτες στις Βιβλιοθήκες"Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης και η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ οργανώνουν το 1ο εκπαιδευτικό Σεμινάριο "Χάρτες στις Βιβλιοθήκες" την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την τεκμηρίωση, αξιολόγηση και ανάδειξη του σπάνιου χαρτογραφικού αποθέματος στις συλλογές της Βιβλιοθήκης AΠΘ.

Το σεμινάριο, που θα διεξαχθεί στο "Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης" του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, απευθύνεται σε βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους, συντηρητές χαρτιού και άλλων συναφών ειδικοτήτων που υπηρετούν σε βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία και συλλογές και φιλοδοξεί να φέρει τους συμμετέχοντες σε μια γνωστική και επιχειρησιακή επαφή με τους χάρτες ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση και αξιοποίησή τους.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Σεμιναρίου.


Δημοσιεύματα

Κάθε σελίδα με χάρτη είναι ένα έργο τέχνης (Καθημερινή 29.10.2016)


19.05.2016

Χώρος εκδήλωσης: 

Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ

Μέρος χειρόγραφου χάρτη Sieur Raseau

Η Βιβλιοθήκη Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ
και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Κατερίνα Νάστα
σας προσκαλούν στην παρουσίαση από τον Ομότιμο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο
των χειρόγραφων χαρτών του Sieur Raseau Ingénieur ordinaire du Roi.

Θα προηγηθεί ολιγόλεπτη ενημέρωση σχετικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας των υπαλλήλων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης κ. Μαγδαληνής Γρηγοράσκου και κ. Αντώνη Σαραγιώτη.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου και ώρα 11 π.μ. στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

 

Σχετικά αρχεία: 

Σελίδες