Πώς αναζητώ;

H βιβλιοθήκη διαθέτει πρόσβαση σε 1εκ βιβλία (έντυπα και ηλεκτρονικά) και σε 25 χιλιάδες ξενόγλωσσα περιοδικά πλήρους κειμένου. Ακόμα προσφέρει πρόσβαση σε διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες του ΑΠΘ όπως επίσης και στις δημοσιεύσεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ .
Το νέο περιβάλλον αναζήτησης της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ φιλοδοξεί να διευκολύνει τους φοιτητές και τους ερευνητές στην αναζήτηση και στον εντοπισμό αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.

Πρώτη γνωριμία

Υπάρχουν δύο καρτέλες:

  • Κατάλογος. Εδώ αναζητάτε ταυτόχρονα στον Κατάλογο της Βιβλιοθήκης, στο Ιδρυματικό Καταθετήριο Επιστημονικών Εργασιών, στην Ψηφιοθήκη, στην Προθήκη και στη Συνεδριοθήκη.
  • Summon. Εδώ αναζητάτε στις ηλεκτρονικές συνδρομές της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ και του HEAL-Link.

 

search.lib.auth.gr - Αρχική σελίδα ενοποιημένης μηχανής αναζήτησης

Ανάλογα με το είδος της πληροφορίας που αναζητάτε, χρειάζεστε και διαφορετικό τύπο υλικού. 

 ΨάχνωΧρειάζομαιΠως αναζητώ...
PDPicks (2014). Definition. Μεταφορτώθηκε στις 23/05/2016 ως έργο που ανήκει στο Δημόσιο Τομέα (Public Domain) από Pixabay: https://goo.gl/tLA12sΒασικές έννοιες/πληροφορίες
Ορισμούς
Πληροφοριακό υλικό (Λεξικά & Εγκυκλοπαίδειες, Βιογραφίες, Επετηρίδες, Άτλαντες & Χάρτες, Εγχειρίδια & Οδηγοί)... πληροφοριακά βιβλία;
condesign (2015). Books. Μεταφορτώθηκε στις 23/05/2016 ως έργο που ανήκει στο Δημόσιο Τομέα (Public Domain) από Pixabay: https://goo.gl/eiBwaoΠολλές και αναλυτικές πληροφορίες για ένα θέμα
Ολοκληρωμένη κάλυψη ενός θέματος
Βιβλία (έντυπα ή ηλεκτρονικά)... βιβλία;
the.Firebottle (2006). Journals. Μεταφορτώθηκε στις 23/05/2016 με άδεια Creative Commons Αναφορά-Παρόμοια Διανομή 2.0 από Flickr: https://goo.gl/eX1rbJΠρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις σε ένα πεδίο
Πολύ συγκεκριμένη / εξειδικευμένη πτυχή ενός θέματος
Επιστημονικά περιοδικά / Journals (έντυπα ή ηλεκτρονικά)
Πρακτικά συνεδρίων
Μεταπτυχιακές εργασίες / Διδακτορικές διατριβές

...περιοδικά/άρθρα;

...διατριβές;

Jon S. (2011). Newspapers. Μεταφορτώθηκε στις 23/05/2016 με άδεια Creative Commons Αναφορά 2.0 από Flickr: https://goo.gl/E1FE6yΠρόσφατες εξελίξεις / Τρέχουσα πληροφόρηση /Τρέχουσες απόψεις για κάποιο θέμαΕφημερίδες και ειδησεογραφία... εφημερίδες;
OpenClipartVectors (2013). ISO logo. Μεταφορτώθηκε στις 23/05/2016 ως έργο που ανήκει στο Δημόσιο Τομέα (Public Domain) από Pixabay: https://goo.gl/iqHRZhΟδηγίες για τη διεκπεραίωση ενός έργου ή μιας υπηρεσίαςΚατευθυντήριες οδηγίες & πρότυπα (Protocols, Standards).... πρότυπα;
IO-Images (2016). Photo icon. Μεταφορτώθηκε στις 23/05/2016 ως έργο που ανήκει στο Δημόσιο Τομέα (Public Domain) από Pixabay: https://goo.gl/Abk4oGΦωτογραφίες, σχεδιαγράμματα για ένα θέμα Οπτικοακουστικά μέσα & πολυμέσα τα οποία διατίθενται με κάποια άδεια Creative Commons*... οπτικοακουστικό υλικό;
Sophieja23 (2015). Blog. Μεταφορτώθηκε στις 23/05/2016 ως έργο που ανήκει στο Δημόσιο Τομέα (Public Domain) από Pixabay: https://goo.gl/3EcbpPΠροσωπικές απόψεις για ένα θέμαΤεκμήρια διαδικτύου & ιστοσελίδες Αναζητήστε ιστοσελίδες και blogs μέσω μηχανών αναζήτησης (Google, Bing, DuckDuckGo, κ.ά.).
Αξιολογήστε την αξιοπιστία ιστοσελίδων

* Χρησιμοποιήστε υλικό που έχει αδειοδοτηθεί με κάποια άδεια Creative Commons και κάντε αναφορά στο δημιουργό. Έτσι χρησιμοποιείτε υλικό χωρίς να ανησυχείτε για το αν παραβιάζετε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.  

Όταν αναζητάτε πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα, χρειάζεται να αναζητήσετε βιβλία (έντυπα ή ηλεκτρονικά).
Έντυπα βιβλία, Ηλεκτρονικά βιβλία, Πληροφοριακά βιβλία (Λεξικά, Εγκυκλοπαίδειες)

Έντυπα βιβλία

Ηλεκτρονικά βιβλία
  • στην αρχική σελίδα της Βιβλιοθήκης και έπειτα στη σελίδα αποτελεσμάτων περιορίστε επιλέγοντας Μορφή > Ηλεκτρονική πηγή, ή
  • στην ενοποιημένη μηχανή αναζήτησης της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, καρτέλα ‘Κατάλογος’. Επιλέξτε στη Μορφή > Ηλεκτρονική πηγή. Πρόκειται για αγορασμένους τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων.
  • στην ενοποιημένη μηχανή αναζήτησης της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, καρτέλα ‘Άρθρα/Περιοδικά’. Επιλέξτε στη Μορφή > Book/eBook. Σε αυτή την καρτέλα προβάλλονται ηλεκτρονικά βιβλία στα οποία υπάρχει τρέχουσα συνδρομή (αγορά ετήσιας συνδρομής σε μία συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων). Οι συνδρομές σε ηλεκτρονικές πηγές ενδέχεται να είναι διαφορετικές από έτος σε έτος.
  • στη Σύνθετη αναζήτηση πηγών, επιλέξτε στον Τύπο πηγής > Συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων. Εναλλακτικά δείτε εδώ.
Πληροφοριακά βιβλία (Λεξικά, Εγκυκλοπαίδειες, κ.ά.)
  • στην ενοποιημένη μηχανή αναζήτησης της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, καρτέλα ‘Κατάλογος’. Επιλέξτε στη Συλλογή > Πληροφοριακά.
  • στη Σύνθετη αναζήτηση πηγών, επιλέξτε στον Τύπο πηγής > Πληροφοριακό υλικό. Εναλλακτικά δείτε εδώ.

 

Όταν επιθυμείτε να πληροφορηθείτε για τις τρέχουσες εξελίξεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα, χρειάζεται να αναζητήσετε άρθρα περιοδικών (έντυπων ή ηλεκτρονικών) και εισηγήσεις σε συνέδρια.
Τίτλος περιοδικού, Άρθρο σε περιοδικό, Εισήγηση σε συνέδριο, Βίντεο

Για τον εντοπισμό συγκεκριμένου περιοδικού

* Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε αν το περιοδικό είναι έντυπο ή ηλεκτρονικό, θα πρέπει να εκτελέσετε και τις δύο αναζητήσεις.

Για τον εντοπισμό συγκεκριμένου άρθρου. Αναζητήστε πρώτα το περιοδικό και έπειτα το τεύχος στο οποίο έχει δημοσιευθεί.
  • Αν το περιοδικό είναι έντυπο αναζητήστε το στην καρτέλα ‘Κατάλογος’ επιλέγοντας Μορφή > Επιστημονικό Περιοδικό ή Περιοδική έκδοση*. 
    Σημειώστε τη Βιβλιοθήκη στην οποία βρίσκεται.
    Εντοπίστε το τεύχος και τις σελίδες όπου δημοσιεύθηκε το άρθρο.
    ή
  • Αν το περιοδικό είναι ηλεκτρονικό αναζητήστε το στον αλφαβητικό κατάλογο - eJournal Portal. Εντοπίστε το τεύχος και τις σελίδες όπου δημοσιεύθηκε το άρθρο. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα στην προβολή του πλήρους κειμένου, βεβαιωθείτε ότι είστε εντός του δικτύου ΑΠΘ (βλ. Πρόσβαση στις πηγές).
* Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε αν το περιοδικό είναι έντυπο ή ηλεκτρονικό, θα πρέπει να εκτελέσετε και τις δύο αναζητήσεις.

Για τον εντοπισμό εισήγησης σε συνέδριο
  • Αναζητήστε τα πρακτικά σε έντυπη μορφή στην καρτέλα ‘Κατάλογος’ χρησιμοποιώντας τον τίτλο του συνεδρίου.
  • Αν έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονική μορφή, αναζητήστε τα πρακτικά στην καρτέλα 'Άρθρα/Περιοδικά'
  • Αναζητήστε εισηγήσεις από συνέδρια μέσω της βιβλιογραφικής βάσης Web of Science (WoS). Η βάση WoS ευρετηριάζει συστηματικά άρθρα από συνέδρια δημιουργώντας δύο Conference Proceedings Citation Indexes, ένα για τις θετικές επιστήμες και ένα για τις ανθρωπιστικές/κοινωνικές επιστήμες.
* Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα στην προβολή του πλήρους κειμένου, βεβαιωθείτε ότι είστε εντός του δικτύου ΑΠΘ (βλ. Πρόσβαση στις πηγές).

Για τον εντοπισμό βιβλιογραφίας για ένα θέμα:

  • Αναζητήστε βιβλία (ελληνικά και ξενόγλωσσα) στην καρτέλα 'Κατάλογος'
  • Αναζητήστε ξενόγλωσσα άρθρα στην καρτέλα 'Άρθρα/Περιοδικά'
  • Εναλλακτικά, αναζητήστε σε συγκεκριμένες βιβλιογραφικές βάσεις και συλλογές περιοδικών για  να βρείτε βιβλιογραφία ή/και το πλήρες κείμενο άρθρων. Οι συνδρομές της βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν:
    1. Πολυθεματικές βιβλιογραφικές βάσεις (π.χ. Scopus, Web of Science, ProQuest Central) και ειδικές  βιβλιογραφικές βάσεις (π.χ. Atla Religion Database, The Philosopher’s Index)
    2. Συλλογές ακαδημαϊκών περιοδικών (π.χ. JSTOR, ProjectMuse, PAO)
    3. Εκδότες του HEAL-Link (π.χ. Elsevier, Springer, Wiley, Oxford, IEEE, IOP)

      Ο εντοπισμός βιβλιογραφικών βάσεων και συλλογών ακαδημαϊκών περιοδικών (αλφαβητικά ή θεματικά) πραγματοποιείται μέσα από το δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης, www.lib.auth.gr > Αναζήτηση > Πηγές.

Διδακτορικές διατριβές ΑΠΘ

Αναζητήστε στην καρτέλα 'Κατάλογος' προσθέτοντας στην αναζήτησή σας τη φράση ΚΑΙ “Διατριβές,  Ακαδημαϊκές”.
Παράδειγμα: Αρχιτεκτονική ΚΑΙ “Διατριβές,  Ακαδημαϊκές”

Διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν σε άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια
Ξενόγλωσσες διδακτορικές διατριβές

Έντυπες εφημερίδες
Συμβουλευθείτε την αρχική καταγραφή έντυπων εφημερίδων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η διαδικασία ενημέρωσης του Καταλόγου εφημερίδων είναι σε εξέλιξη. 

Ηλεκτρονικές εφημερίδες
Βασικές πηγές ειδησεογραφίας. Σημειώστε ότι σε αυτή τη σελίδα περιλαμβάνονται και ηλεκτρονικές συνδρομές της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ οι οποίες είναι ετήσιες και μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος. 

Ηλεκτρονική ειδησεογραφία
Αναζητήστε ηλεκτρονική ειδησεογραφία μέσω γνωστών ειδησεογραφικών δικτυακών τόπων, όπως:

Αναζητήστε πρότυπα μέσω:

Σημειώστε ότι τα πρότυπα αποτελούν εξειδικευμένη πληροφορία η οποία συχνά πωλείται από τους οργανισμούς. Κάποιες φορές, ωστόσο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης δημοσιεύονται εκδοχές των προτύπων οι οποίες είναι πολύ κοντά στο τελικό κείμενο.