Συλλογή Ελευθερόπουλου Αβροτέλη

Η συλλογή του Α. Ελευθερόπουλου που κατέχει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ περιλαμβάνει 1.128 τόμους με έργα φιλοσοφικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά και αρκετά από αυτά, αποτελούν σπάνιες εκδόσεις.

Βιογραφικά στοιχεία/Ιστορικό: 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1869 και πέθανε στην Αθήνα το 1963. Ήταν διαπρεπής κοινωνιολόγος και κοινωνικός στοχαστής. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στη Λειψία και τη Ζυρίχη, όπου αργότερα διατέλεσε και καθηγητής. Ανάμεσα στους ακροατές του συγκαταλέγονται οι Λένιν, Πλεχάνωφ και Τρότσκι. Ήταν ένας από τους πρώτους καθηγητές της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (1929-1930). Διετέλεσε πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου το ακαδημαϊκό έτος 1937-38, στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας οπότε και απολύθηκε. Αιτία της απόλυσής του ήταν το γεγονός ότι κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου, ο Ελευθερόπουλος, που ως πρύτανης έπρεπε να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε, ενώπιον του βασιλιά Γεωργίου, των αρχών της πόλης, προξενων, καθηγητών και άλλων, τον αρχικό λόγο του, στον οποίον μεταξύ άλλων μνημόνευε και το Βενιζέλο, και όχι τον λογοκριμένο από τον υπουργό – γενικό διοικητή Μακεδονίας Γεώργιο Κυρίμη.

Ο Ελευθερόπουλος υποστήριζε την ενότητα των επιμέρους επιστημών στη βάση μιας ευρύτερης φιλοσοφικής θεώρησης και χαρακτήριζε τον εαυτό του πραγματιστή και μονιστή. Ήταν βαθιά επηρεασμένος από το θετικισμό, την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και το μαρξισμό, απέναντι στον οποίο, όμως, διατηρούσε μια κριτική στάση. Στη φιλοσοφική του προσέγγιση διέκρινε τρείς σφαίρες : α) τη σφαίρα του Είναι, β) τη σφαίρα των αισθήσεων και γ) τη σφαίρα της ηθικής. Κεντρική του θέση ήταν ότι η φιλοσοφία βρίσκεται σε έμμεση, αλλά σαφή σχέση με την ιστορική εξέλιξη και ότι πρωταρχικός ρόλος της είναι να δίνει στην κοινωνία μια ενιαία και συστηματική θεώρηση του κόσμου και του εαυτού της.

Έργα του: Η σχέσις μεταξύ της γνωσιολογίας του Καντίου και του Πλάτωνος (1895), Το ωραίον (γερμ. 1905), Κοινωνιολογία (γερμ. 1925,ελλ.1950),Φιλοσοφία. Γενική άποψις του Κόσμου ή Κοσμοθεωρία (γερμ. και ελλ. 1950), Εισαγωγή εις Επιστημονικήν Φιλοσοφίαν (γερμ. και ελλ. 1952) κ.ά. Μελέτες του δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υπήρξε και ποιητής αλλά το λογοτεχνικό έργο του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Φιλοξενείται στη(ν): 

Πληροφορίες πρόσβασης: 

Κλειστή συλλογή - Μη δανειζόμενη συλλογή

Βιβλιογραφία: