Συλλογή Ευελπίδη Χρυσού

Τη βιβλιοθήκη του Χρυσού Ευελπίδη δώρισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Κυρία Νέλλη Ευελπίδη, εκτελώντας επιθυμία του συζύγου της. Από τον έντυπο κατάλογο της δωρεάς του Χ. Ευελπίδη, η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει 8.639 τόμους βιβλίων με θέματα γεωπονικά, δασολογικά, οικονομικά, κοινωνιολογικά, νομικά, κ.ά.

Βιογραφικά στοιχεία/Ιστορικό: 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1895 και πέθανε στην Αθήνα το 1971. Γεωπόνος, Μηχανικός και πολιτικός, με ειδικό ενδιαφέρον σε προβλήματα αγροτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας. Σπούδασε μηχανικός-γεωπόνος στο πανεπιστήμιο του Μονπελλιέ της Γαλλίας και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου και έγινε διδάκτορας.

Το 1935 διορίστηκε καθηγητής της Αγροτικής Πολιτικής στην Πάντειο και το 1954 εκλέχθηκε καθηγητής της Γεωργικής Οικονομίας και Αγροτικής Πολιτικής στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή. Διατέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας στην περίοδο 1925-27, εκλέχτηκε βουλευτής Έβρου στις εκλογές του 1933 και του 1951, και χρημάτισε υπουργός Γεωργίας (1945-6) στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη, και υπουργός οικονομικών (1951) στην κυβέρνηση Νικόλαου Πλαστήρα.

Έργα του: Το συγγραφικό έργο του Ευελπίδη, εκτός από την πληθώρα άρθρων στον καθημερινό και περιοδικό τύπο, περιλαμβάνει και αρκετά βιβλία, όπως, το Αγροτικό πρόγραμμα (1923), γεωργική κρίσις ιδία εν Ελλάδι (1931), Το εθνικόν εισόδημα (1935) κ.α. Επίσης, εξέδιδε το περιοδικό Αγροτική Οικονομία (1935-67). 

 

Φωτογραφία Χρυσού Ευελπίδη από το βιβλίο 'Βιβλιοθήκη Χρυσού Ευελπίδη'. © ΑΠΘ

Φιλοξενείται στη(ν): 

Πληροφορίες πρόσβασης: 

Κλειστή συλλογή - Μη δανειζόμενη συλλογή

Βιβλιογραφία: