
Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών λειτουργεί για το κοινό από το 1993. Η συλλογή της που ανέρχεται στα 14.000 τεκμήρια περιλαμβάνει ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία στους κλάδους της μουσικολογίας και της μουσικής παιδαγωγικής, βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, αλλά και άλλων τεχνών. Διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή έντυπων μουσικολογικών και μουσικοπαιδαγωγικών επιστημονικών περιοδικών. Επίσης, έχει συλλογές από παρτιτούρες μουσικών έργων διαφόρων ειδών και συνθέσεων, σειρές απάντων διαφόρων συνθετών, μικροφίλμς χειρογράφων βυζαντινής μουσικής και χειρογράφων νεότερων Ελλήνων συνθετών, 2500 CD ήχου και 200 DVD.
Στη βιβλιοθήκη του έχει διαμορφωθεί ψηφιακή βάση (DSpace) που περιλαμβάνει ακυκλοφόρητες και μοναδικές ηχογραφήσεις (ήχου και εικόνας) δημοτικών κυρίως, αλλά και άλλων τραγουδιών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο εκπόνησης των διπλωματικών εργασιών των φοιτητών του Τμήματος και εργασιών των μαθημάτων.
Ακόμα στη βιβλιοθήκη φιλοξενείται ένα μικρό μουσείο μουσικών οργάνων που συλλέχθηκαν και εξακολουθούν να συλλέγονται από παραδοσιακούς και άλλους κατασκευαστές.
Η Βιβλιοθήκη συνεργάζεται από το 2011 με το διεθνούς φήμης International Music Score Library Project (IMSLP) διαθέτοντας στο διαδίκτυο την Ευρωπαϊκή έκδοση περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci (Petrucci Music Library). Η Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci (προς τιμήν του Οτταβιάνο Πετρούτσι - Ottaviano Petrucci 1466–1539) είναι ένα εγχείρημα με σκοπό την δημιουργία εικονικής βιβλιοθήκης με παρτιτούρες κοινού κτήματος. Από την έναρξή του στις 26 Φεβρουαρίου 2006, επιφορτώθηκαν πάνω από 105.000 παρτιτούρες και 3.000 ηχογραφήσεις για 42.000 έργα 6.000 συνθετών (Σεπτέμβριος 2011), καθιστώντας την τη μεγαλύτερη συλλογή παρτιτούρων υπό καθεστώς κοινού κτήματος στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει τα Άπαντα του J.S. Bach της έκδοσης Bach-Gesellschaft (1851-99), τα Άπαντα των Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Handel, Palestrina, Ravel, Schubert, Scriabin, Sibelius, καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό έργων των Mozart, Liszt και πολλών άλλων συνθετών. Η διάθεση του περιεχομένου της εξυπηρετείται από διακομιστή τύπου Mirror από το Σεπτέμβριο του 2011, υπό τη διαχείριση της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Το προσωπικό της βιβλιοθήκης τα τελευταία χρόνια διεξάγει συχνά ξεναγήσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά και διάφορους άλλους φορείς όπως Ωδεία. Η ξενάγηση μπορεί να περιλαμβάνει ανάλογα με την ομάδα στόχευσης τα εξής:
- Ξενάγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης και συζήτηση πάνω στο θέμα των ακαδημαϊκών βιβλιοθήκων.
- Ενημέρωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του τμήματος, καθώς και την επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πτυχίο.
- Ξενάγηση στο Μουσείο Μουσικών Οργάνων της βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει ένα πλήθος οργάνων όπως, συλλογή αρχαιοελληνικών, ελληνικά παραδοσιακά, ευρωπαϊκά καθώς και εθνομουσικολογικά από διάφορες χώρες του κόσμου.
- Ξενάγηση στις προθήκες του Μουσείου με τα παλαίτυπα της βιβλιοθήκης.
- Βιωματική χρήση των μουσικών οργάνων με την βοήθεια ειδικών.
Συλλογές:
Προτεινόμενες ηλεκτρονικές πηγές:
Περισσότερες πηγές για:
Εξοπλισμός:
Υπηρεσίες:
Πολιτικές:
Ωράριο:
Δευ-Παρ: 09.00-14.00. Λειτουργία Βιβλιοθήκης την περίοδο των εορτών
Εορτές/Καλοκαίρι: Επικοινωνήστε με τη βιβλιοθήκη