Πρόσβαση στις πηγές

Ο έλεγχος πρόσβασης γίνεται με αναγνώριση της ΙΡ διευθύνσης του Η/Υ σας απευθείας από τους εκδότες.
Χάρη στις 'Υπηρεσίες πρόσβασης' του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ έχουν τη δυνατότητα για πρόσβαση στις πηγές και στα εργαλεία της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ από Η/Υ τόσο εντός, όσο και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου.

Ακολουθείστε τις οδηγίες ανάλογα με το αν ο Η/Υ σας βρίσκεται εντός ή εκτός του πανεπιστημιακού χώρου. 

Η/Υ Πανεπιστημιούπολης

Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές του ΑΠΘ μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου επιτυγχάνεται με αναγνώριση της IP διεύθυνσης (IP recognition) του υπολογιστή σας και δε χρειάζεται κάποια επιπλέον ρύθμιση. Επίσης πρόσβαση έχουν και τα κτίρια των Τμημάτων και Σχολών του ΑΠΘ που βρίσκονται εκτός της Πανεπιστημιούπολης (περισσότερες πληροφορίες).
 

Ασύρματο δίκτυο

Στο χώρο του πανεπιστημίου παρέχονται τρία διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα:

Σύνδεση μέσω εικονικού δικτύου - VPN

Yπηρεσία εικονικού ιδιωτικού δικτύου (Virtual Private Network - VPN του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 1. Στη σελίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΗΔ) επιλέξτε τα εγχειρίδια και από την επιλογή "Ρύθμιση σύνδεσης με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης" επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ σας 
 2. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα VPN στον Η/Υ σας βάσει των οδηγιών του ΚΗΔ 
 3. Μετά την εγκατάσταση του VPN, ο Η/Υ σας αποκτά IP διεύθυνση που αναγνωρίζεται από τους εκδότες ως IP του ΑΠΘ. Έτσι η πρόσβαση στις συνδρομητικές μας πηγές είναι εφικτή.

Περισσότερα από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

Οι φοιτητές και τα μέλη της Ιατρικής Σχολής που έχουν λογαριασμό med.auth.gr μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την υπηρεσία VPN του Τμ. Ιατρικής.

Σύνδεση στην Απομακρυσμένη Επιφάνεια Εργασίας από Windows

Πληροφορίες από το ΚΗΔ εδώ

Απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΣΕΑΒ/HEAL-Link (Shibboleth)

Χρήση του ιδρυματικού λογαριασμού για πλήρη πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους διαθετών του HEAL-Link. Πραγματοποιήθηκε μετά από την επιτυχή συνεργασία του προσωπικού του HEAL-Link με το προσωπικό του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Α.Π.Θ. και το τεχνικό προσωπικό του κάθε διαθέτη.  

ΣΕΑΒ/HEAL-Link: Δείτε τη λίστα με συνεργαζόμενους διαθέτες στη σελίδα του ΣΕΑΒ από την καρτέλα >Υπηρεσίες>Υποδομή ΑΑΙ>Συμμετέχοντες>Εκδότες/Πάροχοι

Οι αναλυτικές οδηγίες για τη σύνδεση με κάθε διαθέτη προβάλλονται δεξιά σε αρχείο pdf.

 

Google Campus Activated Subscriber Access (CASA)

Πρωτοβουλία της Google και του εκδότη HighWire Press. Όταν ένας υπολογιστής ή άτομο που διαθέτει Gmail λογαριασμό συνδεθεί εντός του δικτύου του ΑΠΘ δημιουργείται μία σύνδεση. Η σύνδεση αυτή διαρκεί για 30-60 ημέρες ανάλογα τον εκδότη. Τις 30-60 ημέρες που η σύνδεση είναι ενεργή θα μπορείτε να κατεβάζετε υλικό από τους δικτυακούς τόπους των εκδοτών/διαθετών χωρίς VPN ή κάποια άλλη πιστοποίηση. Μετά το πέρας των 30-60 ημερών θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Αναλυτικές οδηγίες
 • Συγχρονισμός με χρήση Η/Υ εντός δικτύου ΑΠΘ
  1. Επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ με τον προσωπικό σας υπολογιστή και συνδεθείτε στο ασύρματο δίκτυο του ΑΠΘ (eduroam). Εναλλακτικά συνδεθείτε μέσω VPN στο δίκτυο του ΑΠΘ.
  2. Επισκεφθείτε τον Google Μελετητή/Scholar
  3. Ενεργοποιήστε στον Google Μελετητή/Scholar την παρακολούθηση των συνδρομών της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ εκτός δικτύου ΑΠΘ ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: Tρεις παράλληλες γραμμές αριστερά > Ρυθμίσεις > Λογαριασμός > Σύνδεσμοι πρόσβασης εντός πανεπιστημιούπολης συνδεδεμένου χρήστη> Αποθήκευση.
  4. Κάντε μία αναζήτηση και ανοίξτε κάποιο pdf Εικονίδιο CASA pdf

  Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το Google Scholar θα βλέπετε δεξιά στα αποτελέσματα ένα ή και όλα τα παρακάτω κείμενα: [pdf]Όνομα εκδότη, Full view. Για άμεσο άνοιγμα του αρχείου επιλέξτε τον υπερσύνδεσμο [pdf]Όνομα εκδότη. Στη σελίδα προβολής ενός άρθρου θα βλέπετε επιπλέον ένα γκρι εικονίδιο στο δεξί κάτω μέρος της οθόνης.
   
 • Συγχρονισμός με Gmail 
  1. Συνδεθείτε μέσω απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας ή μέσω VPN με το δίκτυο του ΑΠΘ
  2. Ανοίξτε τον Google Chrome και συνδεθείτε στον Google λογαριασμό σας ώστε στα δεξιά του browser να προβάλλονται τα στοιχεία σας
  3. Επισκεφθείτε τον Google Μελετητή/Scholar
  4. Ενεργοποιήστε στον Google Μελετητή/Scholar την παρακολούθηση των συνδρομών της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ εκτός δικτύου ΑΠΘ ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: Tρεις παράλληλες γραμμές αριστερά > Ρυθμίσεις > Λογαριασμός > Σύνδεσμοι πρόσβασης εντός πανεπιστημιούπολης συνδεδεμένου χρήστη> Αποθήκευση.
  5. Κάντε μία αναζήτηση και ανοίξτε κάποιο pdfΕικονίδιο CASA pdf

  Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το Google Scholar θα βλέπετε δεξιά στα αποτελέσματα ένα ή και όλα τα παρακάτω κείμενα: [pdf]Όνομα εκδότη, Full view. Για άμεσο άνοιγμα του αρχείου επιλέξτε τον υπερσύνδεσμο [pdf]Όνομα εκδότη. Στη σελίδα προβολής ενός άρθρου θα βλέπετε επιπλέον το παρακάτω γκρι εικονίδιο στο δεξί κάτω μέρος της οθόνης. 
  Επειδή η σύνδεση γίνεται μέσω του Gmail σας, η δυνατότητα πρόσβασης είναι εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή στην οποία συνδέεστε με τα Google αναγνωριστικά σας.

 

Εκδότες/διαθέτες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Google/Highwire Press CASA (τελευταίος έλεγχος: 25/11/2020)
American Chemical Society (ACS) IEEE
American Institute of Physics (AIP) Optical Society of America
American Physical Society (APS) Oxford University Press
American Society of Civil Engineers (ASCE)Proquest
American Society of Mechanical Engineers (ASME)Royal Society of Chemistry
EmeraldSpringer Nature
Elsevier - ScienceDirectTaylor & Francis
 Wiley

 

Λογότυπο Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ

Επικοινωνία : 

Ομάδα δικτυακού τόπου

Τηλέφωνο: 

2310 991603

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο, γραφείο 4

Σχετικά έντυπα: