Πρόσβαση στη συλλογή προφορικών μαρτυριών Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Χειρογράφων και Αρχείων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Yale (Yale University Library's Department of Manuscripts and Archives) προσφέρει στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ μόνιμη, online πρόσβαση στην συλλογή προφορικών μαρτυριών για το Ολοκαύτωμα του Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies.  

Η πρόταση για την online πρόσβαση στο Αρχείο έγινε από  τον Επ. Καθηγητή Ιστορίας κ. Γ. Αντωνίου, της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών και του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. 

Λογότυπος Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies

To Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies αποτελεί από τις πρώτες συλλογές του είδους που δημιουργήθηκαν και είναι γνωστή στην κοινότητα των ερευνητών που ασχολούνται με το Ολοκαύτωμα.
 Η δημιουργία του Αρχείου ξεκίνησε το 1979 με την βιντεοσκόπηση επιζώντων και μαρτύρων του Ολοκαυτώματος (the Holocaust Survivors Film Project). Το 1981 η αρχική συλλογή μαρτυριών δωρίζεται στο Πανεπιστήμιο του Yale και την επόμενη χρονιά ξεκινά η λειτουργία του Αρχείου για τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερες από 4.400 μαρτυρίες  ανθρώπων  που βίωσαν οι ίδιοι τις διώξεις των Ναζί (περισσότερες από 12.000 ώρες ηχογράφησης) . Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική, την Ευρώπη και το Ισραήλ και είναι στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.

Πρόσβαση. Η πρόσβαση είναι δυνατή εντός του δικτύου του ΑΠΘ ή εξ ’αποστάσεως (χρήση VPN ή Απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας)
Για την πρόσβαση στην συλλογή προφορικών μαρτυριών απαιτείται  και η απόκτηση προσωπικού λογαριασμού στο περιβάλλον αναζήτησης https://fortunoff.aviaryplatform.com/

Αναζήτηση. Οι διαθέσιμοι τρόποι αναζήτησης στο Αρχείο παρουσιάζονται στη σελίδα: Yale Fortunoff Video Archive - Search the Archive. Κάποιες μαρτυρίες διατίθενται και με τη μεταγραφή τους σε κείμενο. 
Δαιτίθεται επίσης και visual εργαλείο αναζήτησης: Yale Fortunoff - Metadash visual search tool.
Στον δικτυακό τόπο του Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies παρέχονται και άλλες πληροφορίες/υπηρεσίες, όπως κριτικές εκδόσεις προφορικών μαρτυριών, τραγούδια που περιλαμβάνονται στις μαρτυρίες, podcast σειρά αρχείων, κ.ά.

Επικοινωνία: 

Γραφείο προσκτήσεων

Τηλέφωνο: 

2310 995348

Email: 

Διεύθυνση: 

Κεντρική Βιβλιοθήκη, παλιό κτίριο